AKTUELNOSTI REGION 

Pobuna radnika, niko neće više da radi za 500 maraka

Radnici više ne žele da rade za mizerne plate i u lošim uslovima rada, a zato je najodgovorniji Dubrovnik i konstantna potražnja radnika u ovom gradu na Jadranu…

 

Brojni Trebinjci su otišli preko granice ostavljajući trebinjske poslodavce koji su im godinama davali platu od 450 do 600 maraka iako su na radnim mjestima provodili i do deset časova dnevno, piše Trebinjelive.

Radnik iz “Dubrovačkih vrtova Sunca” u Orašcu kaže da je velika sreća što je komšijama ponestalo radne snage, zbog čega više ne mora da moli trebinjskog gazdu za slobodan dan i povećanje plate.

“Čovjek kada radi deset sati dnevno, a zna da nema šanse da dobije više od 500 maraka i da nema ni petka, ni sveca, kod njega počne vremenom da se stvara napetost, nezadovoljstvo, a, pritom, s druge strane, i pritisak da mora da radi jer bolje nema. Sada je, srećom, drugačije”, priča ovaj Trebinjac.

http://www.6yka.com/storage/photos/shares/1%20Amaj%202019/Opera-Snapshot_2019-05-04_155814_storage.radiosarajevo.ba_-640x319.png

Kaže da u Dubrovniku ima fiksnu platu od 5.000 kuna, što je oko 1.250 KM, dok je od bakšiša u aprilu izašao dodatnih 500 maraka.

“Samo od bakšiša imam veću zaradu nego u Trebinju što mi izađe redovna plata. I onda dođe neko da me pita što sam otišao. Nemojte misliti da se lako odlučiti i otići u Dubrovnik, ali muka natjera”, navodi ovaj Trebinjac.

A da u Trebinju fali sve veći broj radnika pokazuju i svakodnevni oglasi u kojima se traže novi radnici. Oglasi su otvoreni i po nekoliko sedmica, a novih radnika nema ni na vidiku.

Prema prvim procjenama, u Dubrovniku trenutno radi između 1.100 i 1.300 Trebinjaca, a do juna se očekuje da taj broj pređe cifru od 1.500 radnika.

Ono što Trebinjcima daje novu volju da počnu da rade u Dubrovniku je i to što sve veći broj tamošnjih poslodavaca radnicima nude stalno radno mjesto ili ugovor na devet mjeseci, nakon čega imaju pravo na tri mjeseca plaćeno i novi ugovor od naredne sezone.

U Dubrovnik će uskoro otići i prvi ljekari i medicinske sestre iz Trebinja, koji čekaju da im nadležno ministarstvo u Zagrebu nostrifikuje diplomu, nakon čega će početiri raditi na Medarevu ili u službi hitne pomoći, kojima fali značajan broj medicinskog osoblja.

Ono što je zanimljivo, u Dubrovniku rade sve radno sposobne generacije Trebinjaca – od mladih do ljudi u srednjim godinama.

Nema više izrabljivanja radnika

Brojni regionalni mediji prenijeli su vijest da su radnici sa benzinske pumpe u Vinogradima kolektivno napustili svoja radna mjesta jer im gazda nije želio povećati platu za 100, već za 50 KM.

Međutim, sve do ove godine teško je bilo i zamisliti da bi se radnici odlučili na ovaj potez, ali je ove godine situacija sasvim drugačija, jer postoji alternativa.

BUKA

Related posts

Leave a Comment