Pobjeda protiv Dodikovih tajkuna

Poslije sedam godina borbe, Banjalučanin Željko Vulić dobio je pravnu bitku protiv presuđenog kriminalca Mileta Radišića, bliskog vrhu vlasti Republike Srpske, i njegovog preduzeća „Grand trejd“.

 

Okružni sud je poništio dozvole koje je „Grand trejdu“ izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Umjesto provođenja presuda, iz tog Ministarstva za sve optužuju sudije i medije.

 

Željko Vulić godinama je trpio nepravdu i pravno nasilje, potvrđeno je presudama banjalučkog Okružnog suda. U prvoj presudi se poništavaju lokacijski uslovi za objekat „Grand trejda“, dok druga ukida odobrenje za građenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

„Tužba se uvažava i osporeni akt poništava“, navodi se u presudama banjalučkog Okružnog suda.

U poništenim dokumentima „Grand trejdu“ su bile date dozvole za parcele Željka Vulića i njegovog brata bez njihovog učešća. Osim niza nezakonitosti na koje je Vulić ukazivao, institucije su godinama ćutale, a „Grand trejd“ je nesmetano podizao zgradu u nekadašnjem parku.

Željko Vulić je na sve načine pokušavao da spriječi pravno nasilje i zaštiti svoju imovinu. Institucije Republike Srpske nisu stale u njegovu zaštitu, a dio stambeno-poslovnog kompleksa u međuvremenu je izgrađen.

Osim Vulića, građani Banjaluke poznatiji kao šetači su protestovali zbog izgradnje sporne zgrade. Pojedini mediji bliski vladajućim strukturama u Srpskoj su učesnike protesta optuživali da su strani plaćenici. Sada je jasno, kažu u ovoj inicijativi, da su oni samo štitili zakon i osnovna ljudska prava od korumpiranih institucija.

Željko Vulić kaže da je zadovoljan presudama, ali da su one stigle prekasno.

Resorni ministar Srebrenka Golić umjesto provođenja presude i dalje staje u odbranu „Grand trejda“, a za sve optužuje sudije koje prema Golićevoj djeluju iznad pravnog sistema Srpske i medije koji, kako tvrdi u saopštenju – neopravdano likuju.

„Nema mjesta likovanju pojedinih medija, jer sporna presuda Vrhovnog suda i iznuđena presuda Okružnog suda u Banjaluci koja je uslijedila ne mogu ništa promjeniti, s obzirom na to da je investitor `Grand Trade` d.o.o Banjaluka predmetne objekte izgradio na zakonit način.“

Golićeva najavljuje i da će se zbog ovakve presude žaliti Visokom sudskom i tužilačkom savjetu na rad sudija. Ipak, resorno ministarstvo je ranije zbog presude pozvalo Vulića na usmenu raspravu.

„Pozivamo vas da dana 7.3.2018. u 11.30 časova dođete u Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u svojstvu stranke na usmenu raspravu u predmetu odlučivanja o zahtjevu `Grand trejd` d.o.o. Banjaluka za izdavanje lokacijskih uslova.“

Od zakazane usmene rasprave Željko Vulić ne očekuje ništa, jer su, kako kaže, svi akteri nezakonitih radnji i dalje na pozicijama. U međuvremenu je banjalučki Okružni sud ukinuo i presudu kojom je Vulić bio osuđen na tri mjeseca zatvora, zbog povrede dvojice policajaca tokom incidenta u njegovom dvorištu iz 2013. godine. Predmet je ponovo vraćen Osnovnom sudu.

Ispravljanje grešaka koje su počinile institucije tek slijedi. Ko će Željku Vuliću nadoknaditi štetu za lične i porodične traume koje je doživio nakon što je više puta premlaćivan, hapšen i smješten na psihijatriju, pitanje je na koje institucije ne daju odgovor.

 

BN televizija

Related posts

Leave a Comment