AKTUELNOSTI REGION 

Plan da se uguši bunt građana, jačanje represije i protjerivanje slobode

Sloboda bi uskoro i zvanično mogla biti protjerana iz Republike Srpske koja sve više tone u diktaturu...

 

Ovako sagovornici Buka portala vide najave vlasti ovog entiteta da u narednom periodu donesu niz zakonodavnih promjena kojima bi se poništile dosad stečene građanske slobode i uvele nove represivne metode prema svima koji kritički promišljaju i djeluju.

Tako je u ovoj sedmici ozvaničeno da vlast planira da donese izmjene Zakona o javnom redu i miru kojima se zabranjuje fotografisanje službenih lica, kao i osnivanje rezervnog sastava policije. U medije je, pored ovih, procurio i još jedan potez vlasti kojim se želi izmijeniti zakon o javnom okupljanju i na taj način još više “pritisnuti” nezadovoljni građani”.

Naime, prema pisanju medija, u izradi je novi Nacrt izmjena Zakona o javnom okupljanju koji predviđa da se značajno povećavaju postojeće i uvode nove novčane kazne za učesnike i organizatore javnog skupa, te uvođenje višegodišnje zabrane prisustvovanja skupovima za građane Republike Srpske.Sve ovo potvrđuje da je vlast zarad očuvanja moći odlučila da stvori policijsku državu u kojoj nikom ne bi palo na pamet da kritikuje postupke vladajućih.

U suprotnom, represivne mjere policije, koja postaje instrument u rukama moćnika, biće usmjerene ka njima i to uz zakonsko dopuštenje.

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS tvrdi da ove izmjene zakona ne predstavljaju nikakav doprinos demokratiji, afirmaciji ljudskih prava, te profesionalnom funkcionisanju institucija, kao što je policija. 

On navodi da Vlada na ovaj način djeluje sasvim suprotno i nepotrebno smanjuje prava i građana i novinara.

Komentarišući Nacrt zakona o izmjenama zakona o javnom redu i miru on tvrdi da je očigledno da se sve ovo radi sa namjerom da se nešto prikrije, jer čega se ima bilo ko unutar policije ili državnih institucija bojati kad ga neko snima prilikom svog rada ako sve radi u skladu sa zakonom.

“Izgleda da se oni brinu da kršenje zakona od strane policijskih službenika ne bude dokumentovano, što je urušavanje države i pravde od strane onih koji bi trebali da je štite”, kaže Todorović za BUKU.

Prema njegovim riječima, ovdje neko želi da donese zakone koji su u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

“Mene čudi da neko odgovoran i ozbiljan može da donosi ovakve zakone u Republici Srpskoj, jer ćemo na ovaj način opet biti pred međunarodnom javnosti prikazani kao prostor gdje su suspendovana ljudska prava i gdje možete zaraditi zatvor što telefonom snimate neko događanje na ulici”, rekao je on.

“Ja očekujem da će biti dovoljno pameti i razuma u Narodnoj skupštini da se shvati da ovakav zakon nije ni u interesu građana ni policije, pa u konačnici ni Republike Srpske.”
Sa druge strane, Todorović naglašava da se ovdje otvara pitanje u čijem interesu će onda raditi policija RS.
Da li ona radi u interesu vlasti ili funkcioniše u skladu sa zakonom u interesu svih građana i njihove zaštite?

Naš sagovornik navodi da okupljanje građana, prostesti i razne akcije koje podrazumijevaju iskazivanje određenih stavova ili iskazivanje nezadovoljstva određenim postupcima vlasti u javnom prostoru je minimum i nulti dio demokratije i slobode koja ne bi smjela da se uskraćuje. 

“Ako do toga dođe, to zaista može pokazati jednu želju vlasti da se zastraše građani i spriječi ono što je osnova jednog građanskog društva. To je suštinsko pitanje slobode i ja ne mogu da vjerujem da će neko u 21. vijeku, a u ime očuvanja vlasti ili određenih pozicija prihvatiti se donošenja represivnih zakona koji ne postoje nigdje u Evropi, pa ni u nekim zemljama koje se smatraju za zemlje bez demokratije”, rekao je Todorović i dodao:

“Ovo pokazuje da se vlast odvaja od naroda i da ima određenu vrstu straha od građana i građanskog nezadovoljstva i bunta, iako mi u BiH nemamo neku tradiciju građanskog angažmana. To će biti pokazatelj da vlast uz pomoć represije i represivnih zakona i organa želi da uguši svaki glas kritike, te da će pokušati da izazove neku vrstu straha time što će vršiti zakonske odmazde prema svima onima koji se usude nešto da progovore”.

Komunikolog Mladen Bubonjić se slaže da novonajavljene izmjene zakona o kojima javnost polemiše ne doprinose razvoju demokratskih kapaciteta RS.

“Ovim izmjenama bi se narušila i transparentnost rada policije. Bilo bi bolje da se uvede obavezno snimanje umjesto zabrane. Na taj način bi građani bili sigurniji”, kaže Bubonjić i nastavlja:

“Ovdje se radi o širenju moći koju ima postojeća vladajuća struktura. Posebno kroz policiju RS.”
Komentarišući osnivanje rezervnog sastava policije RS, Bubonjič navodi da bi se ovdje moglo desiti da dođe do zloupotrebe ovih snaga.

“Jedno je donijeti zakon, a drugo precizirati u njemu šta se smije, a šta ne smije. Pored toga, ovdje je poseban aspekt adekvatna primjena tog zakona. Tu bi moglo doći do zloupotrebe policije zarad interesa određenih grupacija”, tvrdi on.

Kako kaže, problem je ovdje što vlast ima većinu i što ona po pravilu glasa bez propitivanja za prijedloge koji dolaze iz Vlade. 
“Mi smo sad osuđeni da se uzdamo u savjest poslanika. Pitanje je da li će ti poslanici prepoznati važnost onog što se planira nametnuti i odbiti ovakve prijedloge ili će glasati po matrici.”

Na kraju, on navodi da samo oni koji žele da očuvaju moć i da je učvrste trude se da oslabe demokratske kapacitete i suštinu demokratije.

“Ovo su jedni od segmenata da se to uradi. To se može vidjeti širom svijeta. Ovdje se zanemaruju teško stečena građanska prava, koja se žele preko noći poništiti da bi se određene strukture zadržale na vlasti i povećale svoju moć. Najkritičnije od svega toga je što će se to legalizovati, provući kroz zakonske norme. I to nam opet pokazuje da legitimitet i legalitet nikad nisu bili nužno u vezi. Jer, nije problem donijeti neki zakon. Čak su i Hamurabi ili Hitler imali zakone iza kojih su se krili. Pitanje je da li su ti zakoni legitimni, društveno opravdani i u skladu sa građanskim pravima i slobodama. Tako se vlastodršci samo pozivaju na zakon, ne gledajući da li je on legitiman i odgovara dosad stečenim građanskim slobodama ili samo ispunjava normu. Nažalost, ovdje samo ispunjavaju normu”, rekao je Bubonjić za BUKU.

Predsjednik udruženja ReStart Srpska Stefan Blagić navodi da se ovi zakoni donose u situaciji kada je vlast osjetila da se građanskim protestima može narušiti njihov komfor i sigurnost vladanja, što je naročito pokazala grupa Pravda za Davida svojim proaktivnim djelovanjem.

“Ovi zakoni, naravno, teško narušavaju i ljudska prava i prava građana na slobodno okupljanje, a njima vlastodršci žele da iskontrolišu svaki budući bunt koji bi se mogao javiti. Ovakvim odredbama se stvara zakonski okvir za legalno hapšenje i zatvaranje svakog ko bi želio da organizuje protest, jer i sam zakon koji je trenutno na snazi u praksi skoro u potpunosti onemogućava organizatorima da prođu bez prekršajnih kazni, u šta sam se i lično uvjerio”, kaže Blagić za BUKU.

Umjesto liberalizovanja odredaba Zakona o javnom okupljanju, on kaže da mi imamo suprotna nastojanja koja na mala vrata uvode društvo u diktaturu.

“Obrazloženje predsjednika RS Željke Cvijanović da se teško može pronaći granica narušavanja demokratskih sloboda je u najmanju ruku skandalozna, jer pokazuje da Cvijanovićeva ne posjeduje ni minimum političke pismenosti da obavlja funkciju na kojoj je. Što se tiče formiranja rezernih policijskih snaga, u načelu nemam ništa protiv takve ideje, ali me brinu obrazloženja koja je ministar unutrašnjih poslova Srpske davao u javnosti. Naime, za slučaj elementarnih nepogoda već imamo nadležne institucije, a to su MUP Srpske i Oružane snage BiH, što smo mogli vidjeti u slučaju majskih poplava 2014. godine, rekao je Blagić i dodao:

“Sa druge strane, reći da nam je rezervni sastav policije potreban za kontrolu migrantske krize mene pomalo i plaši, jer nisam načisto da li ministar planira neki agresivniji pristup prema migrantima. Stoga, više mi se čini da su ta obrazloženja u stvari maska, a da se pravi razlog krije u strahu vladajućih, koji se boje nekih novih protesta građana Republike Srpske.”

BUKA

Related posts

Leave a Comment