AKTUELNOSTI REGION 

Ovaj režim je gori od svakog okupatora, počeli su nas ubijati ko stoku

Njegoš Tomić postao je poznat javnosti kada je prije dvije godine započeo štrajk glađu u banjalučkom parku Mladen Stojanović. Uzburkao je javnost i skrenuo pažnju na kriminal, korupciju, nepotizam i ostale anomalije prisutne u Republici Srpskoj.

 

Prstom je pokazao na najodgovornije za postojeće stanje i ukazao na loše poteze koje čini vlast ovog entiteta i katastrofalno stanje u kojem se nalaze najugroženije kategorije našeg društva. Njegošu se priridružila i grupica nezadovoljnih građana, djece i žena poginulig boraca VRS i bivših pripadnika VRS-a, koja je zajedno sa njim više mjeseci boravila u štrajkačkom šatoru. Neki od tih štrajkača su odustali od štrajka jer su zaključili da im niko neće pomoći, a neki kao Radenko Pecalj i dan danas štrajkuju u legendarnom bijelom šatoru u parku Mladen Stojanović. Njegoš Tomić je odlučio da svoj dalji put borbe za bolju budućnost nastavi tako što se politički aktivirao i osnovao Pokret Treći Blok.

 

Gdje je i šta radi Njegoš Tomić?

Njegoš Tomić je veći dio godine u Višegradu sa porodicom, a po potrebi na terenu po gradovima Republike Srpske. Radimo na umrežavanju članova Pokreta Treći Blok i s obzirom na finansijsku podlogu koja nedostaje veoma smo prezadovoljni rezultatima. Znate, kada se posvetite društveno-političkom radu potrebna su velika odricanja.

 

Da li se spremate za izbore?

Svakako, ovo je izborna godina i svaka pasivnost naše organizacije značila bi predaju, a vi znate da kod nas predaje nema, uporni smo vrlo i idemo do kraja bez obzira na posljedice ili prepreke koja nas očekuju.

 

Koji su planovi? Da li ćete se kandidovati za neku od funkcija?

Želja članova naše organizacije udruženja građana POKRET TREĆI BLOK je da ja kao nezavisni kandidat nastupim na izborima za poziciju predsjednika Republike Srpske, ili kao nezavisni kandidat ili uz prefiks “grupa građana” pod tim nazivom pokreta. Ja sam prihvatio njihovu želju, iskreno dugo sam razmišljao da li bi to moglo nositi neke posljedice po biračko tijelo SZP-a, i tu još uvijek držim do stava da trebamo razgovarati sa Savezom Za Promjene jer možda postoji bolji način da se filtriramo i recimo dobijemo naše ljude u skupštini Republike Srpske a da odustanemo od ove kandidature kako bi ne bismo kvarili eventualni izborni rezultat predsjedničkog kandidata Vukote Govedarice. Jer pazite, ukoliko ja ostanem kandidat budite sigurni da će se desiti nešto nesvakidašnje. Pa imate hiljade i hiljade nezadovoljnih birača koji će ako budu birali između recimo mene, Vukote Govedarice i Željke Cvijanović, izabrati baš mene. Jer im je dosta i jednih i drugih, a režima im je preko glave! Ako mene ne bude, postoje dvije opcije, da ostanu kući na dan izbora ili da glasaju za Govedaricu. Ako ostanu kući nije dobro, ako glasaju za Govedaricu imaju šanse da SNSD više ne vide na mapi. E sad, mi predlažemo dogovor sa SDS-om i SZP-om. NAJBOLJA VARIJANTA. A ako njima ne bude u cilju da objedine sve antirežimske organizacije oko sebe, onda će oni biti krivi za poraz, nikako mi! Što rekao jedan moj prijatelj jednom prilikom pa Đinđić je dobio izbore u Srbiji zato što je okupio sve oko sebe, protivnika nikada ne treba podcjeniti, a imamo iskustvo sa posljednjih izbora za predsjednika DODIK – TADIĆ kada je razlika baš zbog te velike vjere u sebe bila toliko mala koja je tada rezultirala velikim porazom, to se sada ne smije desiti!

 

Mislite li da će doći do promjena ove jeseni?

Već sam rekao, pod uslovima da opozicija oko sebe okupi sve antirežimske organizacije i udruženja koja hoće sa njima i da dijalogom eliminiše druge kandidate prije nego se kandiduju promjene će se svakako desiti. Opoziciji treba mladih ljudi, željnih promjena. A mladost koja postoji u drugim organizacijama i njihovo političko iskustvo koje već imaju su pun pogodak! Ako ovoliko ranjivog Dodika ne pobjedimo ovaj put, možemo pakovati kofere, a mnogi političari i stranke SZP-a trajno će nestati sa političke scene, to ne bi smjelo da se desi apsolutno!

 

Svjedoci smo brojnih zločina koje se dešavaju na ulicama RS-a i glavnog grada ovog entiteta. Jesmo li sigurni?

Ma kakvi sigurni! Mi živimo u vremenu još neviđene tiranije na ovim prostorima. Ovaj režim Milorada Dodika gori je od svakog šovinizma i svakog okupatora koji nas je ikad zadesio! Pa počeli su da nas ubijaju kao stoku, samo zbog drugačijeg stava i mišljenja, zbog političke pripadnosti, zbog toga ako se suprotstaviš njihovom cilju, ako ukažeš na kriminal i korupciju, ako znaš nešto što ne bi smio da znaš, počeli su ubijati jer im se tako može, zbog velike sujete, ljubomore, pakosti i mržnje, i zbog dosade čini mi se. Ma zbog svega! Bezbjednost građana u ovoj zemlji odavno ne postoji više. Imamo stotine nerazjašnjenih ubistava pod sumnjivim okolnostima. Eto ubili su Davida, Nikolu, Jovana, Dženana, Alena, Denisa, Danijelu, malu djevojčicu Ivonu Bajo iz Bijeljine gdje tužilaštvo i pored novih dokaza o ubistvu ne želi pokrenuti novi postupak. Zamislite, njenog ujaka Zdenka Baju koji se godinama bori za pravdu da dokaže istinu u ovom slučaju progone kao zvijer. Naši članovi su se nedavno pojavili u Bijeljini u cilju da se dobije informacija o ovom slučaju i kad tužilaštvo misli obnoviti postupak, odmah sutra uslijedilo je hapšenje pomenutih lica, jer je ubistvo Ivone Bajo zabranjena tema! Najkraće, ovo što činioci vlasti rade svojim građanima, sa velikom sigurnošću da za to nikada niko neće odgovarati govori o tome da se mi nalazimo u jednom GETU baš kao iz Davidove pjesme!

 

Da li je Pokret Treći Blok uključen u rasvjetljavanje slučaja Davida Dragičevića?

Pa pazite, naša ljudska i moralna dužnost je da pratimo ovaj događaj, da dajemo punu podršku porodici Davida Dragičevića, to treba da radi svaki stanovnik ove zemlje kako bi smo na taj način spriječili da se bilo šta slično više ikada dogodi bilo kome! Davor Dragičević je bio borac, krvario je za ovu zemlju a na kraju mu je Država, odnosno nosioci vlasti koji čine tu Državu ubili sina. Dakle uključeni smo medijski, naši članovi iz Banjaluke i susjednih gradova dolaze na trg u znak podrške. Trudimo se maksimalno da ne povrijedimo odluku koju je porodica Dragičević donijela a to je da se politika u ovo ne petlja, i iz tih razloga pazimo na svaki naš korak da im se ne bi tako nešto moglo pripisati. Svaku informaciju koja stigne do nas u vezi slučaja ubistva Davida Dragičevića mi podjelimo sa građanima posredstvom naših portala i grupa, sad smo malo više pažljiviji, ne smije biti greške u koracima. Nedugo pošto su našli Davidovo beživotno tijelo ja sam lično kao građanin napisao svoj stav o tome a on je glasio otprilike: “Ne bi bilo prvi put da policija nekoga prebije, “slučajno” prilikom vaspitnih batina nezgodno udari i ubije, a onda da to zataškaju i prikažu kao nesretan slučaj…” I eto, Davor Dragičević je pre dan-dva potvrdio da su ga ubili u prostorijama MUP-a. Tvrdili smo da će režim biti spreman naći zamjenskog ubicu i to je nedugo zatim potvrdio i Vasković a on je čovjek sa najvećim brojem dobrih i provjerenih informacija i vrstan novinar. I mnogo toga! Sve što mi možemo u cilju pravde tu smo. Znate, upoznao sam Davida Dragičevića bili smo zajedno na skupu podrške u traženju pravde za Nikolu i Jovana, Bože, da mi je tad neko rekao da će i njega ubiti ne bih vjerovao! Kratko i jasno; njega su ubila satanska kopilad!

 

Hoće li pravda i istina izaći ma vidjelo?

Eto, sad me opet tjerate da kažem nešto što bi se moglo protumačiti politički. NEĆE! Dok god je na pozicijama vlasti ova garnitura ljudi na čelu sa Miloradom Dodikom. On je vrh piramide, htjeli mi to priznati ili ne ljudi, on je taj koji se pita u ovoj Drćžavi ko ima pravo na život a ko ne! Koji Lukač? Koji Ćulum? Koji Ilić? Koji Karani, Lepiri, Vreće i Spasojevići? Hajte molim vas, pa on ih je sve stvorio, njegova politika je napravila kriminalizovano društvo odgovorno samo, jedino i isključivo njemu! Pa eto, on da je ozbiljan, savjestan i odgovoran Državnik, jednostavno da je čovjek do sada bi svi bili bar posmjenjivani, i to davno! Šta se čeka mjesec i kusur dana!? Daj, ma vrijeđa nam inteligenciju svojim prostačkim ponašanjem! Fol drži on transparent sa pitanjem “ZAŠTO ŠUTITE”, joj koja ironija! Koji bezobrazluk! Da je moralan podnio bi ostavku i svoje ljude pozvao na odgovornost i tačka! Eto, ja rekoh pa nek smatra ko šta hoće više, briga me! Bilo ga politički il ne bilo!

 

Može li se mirnim putem doći do pravde?

Pa sad sam vam rekao. Da je ovo normalna Država čije institucije odgovorno rade svoj posao moglo bi, ovako bojim se da svi mirovati možemo sto godina, njima poziv narodu na mir i dostojanstvo ništa ne znače. Čak im ta riječ ubjeđen sam uliva dodatnu nadu i motivaciju da se u rasvjetljavanju zločina ne pomjeraju sa mrtve tačke. Samo će kupovati vrijeme dok se narod ne umori. Eto, tako oni misle, jer su navikli godinama da naš narod brzo odustaje od potrage za pravdom. Moja poruka je da narod mora ostati istrajan po svaku cijenu. Duboko u sebi mislim da je ovo nešto drugačije odjeknulo u ljudima i da će masa istrajati!

 

Da li je potrebna neka vrsta revolucije?

Revolucija je odavno bila neophodna! Znate, svi odmah misle kad se pomene ta riječ da je u pitanju neko orgijanje, paljenje, ubijanje… Vlast godinama koristi tu riječ za zastrašivanje masa da se ne razmišlja u tom pravcu. Ali, revolucija može biti demokratska, nenasilna. Ne treba zapaliti zgradu vlade i skupštine, ali svakako treba izaći na ulicu, dati uslove za riješavanje istih po hitnoj proceduri. I ne odlaziti sa ulice. Nema tu ništa čudno ni loše, tako rade narodi širom svijeta samo mi čekamo da nam se režim smiluje. Pa da vidite kad se jednom tako nešto desi, istrajno i ozbiljno, slabo će se ko gurati da bude na vlasti. Ovome narodu su potrebni sposobni a ne podobni političari.

 

Šta je najveći problem našega društva? Nezaposlenost, korupcija, lopovluk…

Najveći problem našeg društva i Države u kojoj životarimo su tužilaštvo i pravosudni sistem! Duboko su korumpirani i podređeni politici i volji pojedinaca na vlasti, od njih zavise a oni ih za tu poslušnost plaćaju parama opljačkanog naroda. A za tim dolazi neviđeni lopovluk jer čim se zna da nema kaznenih mjera koje će ih privesti pravdi ni istražnih radnji, lopovi nesmetano pljačkaju sve što im dođe pod ruku. Tu je korupcija, jer svakog idiota možeš podmititi, pa onda sitni službenici poučeni od nadređenih takođe su skloni mitu i korupciji; “vidjela žaba gdje se Konji potkivaju pa i ona digla nogu” znate tu narodnu poslovicu. E tek onda dolazi nezaposlenost koja je prouzrokovana svim predhodnim, i naravno odlazak ljudi iz zemlje jer sve to živ čovjek više ne može trpjeti!

 

Ima li nade za građane RS i BiH?

Znate kako se kako kažu: “NADA POSLJEDNJA UMIRE!” Da nema nade ne bi bilo ni ove volje za promjenama na bolje. Ni ovaj Pokret Treći Blok ne bi postojao, ne bi smo se okupljali u cilju bolje budućnosti za svu djecu. Poslije kiše uvijek dođe sunce, ničija nije gorela do zore!

 

Ernest Bučinski

Related posts

Leave a Comment