ONI NI NE HAJU ŠTO NAM MLADIĆE UBIJAJU

Dok režim ubija zlatne mladiće, Izetbegović obećava „zelenim termitima“ da će jesti zlatnim kašikama…

 

Dženan Memić je bio sušta suprotnost od „zelenih termita“ kakve Bakir Izetbegović uzgaja u „Alijinim baštama“ evo punih 28 godina. Da, zato su ga iz zavisti i ubili, a ubica je vjerovatno neki termit iz „Alijine bašte“,

Sastanak je održan u jednom hotelu, a kao gosti, uz Bakirovu „vjernu drugu“ Sebiju, bili su predsjednik Općinskog odbora SDA Ilidža Fikret Prevljak, te načelnici općina Ilidža i Novi Grad, Senaid Memić i Semir Efendić.

U blizini Dženanovog mezara

Nakon toga bračni par Izetbegović i sva ostala SDA-ova bulumenta pojavila se na otvaranju jednog hotela čiji je vlasnik opskurni SDA-ov tajkun Alija Budnjo. „Posebna nam je obaveza da se večeras bude sa Alijom“, rekao je Izetbegović prilikom otvaranja tog hotela.

Uporedo dok je Izetbegović obećavao SDA-ovoj ilidžanskoj mladeži da će za desetak godina „jesti zlatnim kašikama“, kakvim su on i njegova svita od stotinjak SDA-ovih poguzija jeli u Budnjinom hotelu, na televiziji su govorili Muris Memić, otac ubijenog Dženana, i njegov advokata Ifet Feraget.

Ono su najavili da će skupa sa Davorom Dragičevićem, ocem Davida, koji je nedavno ubijen u Banjoj Luci, 15. maja na sarajevskom Vilsonovom šetalištu održati proteste zbog zataškavanja ubistva ovih mladića. Također su govorili šta je zajedničko u tragičnoj smrti ove dvojice mladića.

Zajedničko je, naravno, da su obojica svirepo ubijeni. I koliko god bilo dirljivo da su se očevi ubijenih sinova solidarizirali u bolu, čini mi se da osim tragične smrti, ništa više nije isto u potrazi za pravdom ovih ljudi. Posebno je uočljivo da otac Davidov ima snažniju podršku sugrađana i javnosti od Dženanovog babe. Od mnogobrojnijih grupa na društvenim mrežama koje podržavaju „Pravdu za Davida“, do masovnijih uličnih protesta, kao i odnosa vlasti, uočava se drastična razlika u odnosu na podršku grupe „Pravda za Dženana“ kao i odnosa sarajevske javnosti prema ovom ubistvu.

Političku podršku koju ima Davor Dragićević od strane političke opozicije u RS-u, nažalost ne uživa Muris od sarajevske političke opozicije. Podrška opozicije iznudila je parlamentarnu raspravu u Skupštini RS-a u kojoj je zatražena ostavka ministra MUP-a Dragana Lukača. Mnogi analitičari smatraju da je ovo ubistvo početak kraja vladavine Milorada Dodika.

Čak odnos Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića prema ovim slučajevima je dijametralno različit. Bez obzira na krivicu i odgovornost, za šta ga optužuje Davidov otac, Milorad Dodik ga je posjetio kao građanin i iskazao sućut, dok Bakir Izetbegović, i pored pisama koje mu je uručio Muris Memić, nikad ni riječ nije izustio o ovom slučaju, niti je odgovorio ucviljenom ocu rahmetli Dženana.

Zato je, eto, okupio mladež i to u hotelu koji se nalazi par stotina metara od Dženanovog mezara da im se hvali i daje lažna obećanja. Još je poveo možda najomraženije stranačke osobe poput Prevljaka, Memića, Murisovih komšija koje ne samo da nisu „prstom mrdnuli“ ili iskazali škramu ljudske sućuti za tragediju, već su, koliko saznajem, zamajavali Murisa ubjeđujući ga da odustane od „potrage za istinom“ o ubistvu njegovog djeteta. Navodno je zbog njih dvojice iz protesta Memić i pristupio stranci Narod i pravda koju je osnovao Dino Konaković.

Cvijet ispod padina Igmana

Baš me mrzi protretirati SDA-ove odrone i rudimente poput Prevljaka, Memića, Budnje i tog nesretnog Efendića, koje Izetbegović mladim Ilidžancima preporučuje za uzor.

Još mi je mizernije ukazivati na Omera Behmena i Hasana Čengića, koji su bili i ostali uzori i politički mentori Memiću i Efendiću, a za koje smatram da su najveće političke štetočine koje su ikad hodile ovom zemljom. Svi naprijed nabrojani za tih 28 godina, koliko Izetbegovića služi političko sjećanje, stekli su takvo bogatstvo da im djeca zaista jedu i zlatnim kašikama. Ali, pouzdano znam da niko, ama baš niko od njih, uključujući i bračni par Izetbegović, nema sretnu porodicu jer ih je svakog ponaosob strefio neki dever i taksirat.

Ipak, uz ovakvu crnu demagogiju kojom Izetbegović truje bošnjačku mladež, evo već 28 godina (!), stasale su generacije poltrona, uhljeba i drvensuza koje ne haju ni za kakvim idealima, niti su spremni suočiti se sa posljedicama nepravde i lažima kojima je obavijeno društvo u kojem oni sanjaju „zlatne kašike“.

To pokazuje slučaj ubistva Dženana Memića. Mladića koji se mogao opisati kao „cvijet“ sa Ilidže ili padina Igmana gdje raste unikatni cvijet – ljiljan. Radin i poletan, omiljen u komšiluku, Dženan je tih dana radio na uljepšavanju džamije u Hrasnici. Bio je sušta suprotnost od „zelenih termita“ kakve Bakir Izetbegović uzgaja u „Alijinim baštama“ evo punih 28 godina. Da, zato su ga iz zavisti i ubili, a ubica je vjerovatno neki termit iz „Alijine bašte“! Zato i ne dolaze jer im je zabranjeno na proteste kao mitinge podrške za pravdu Dženana Memića!

 

Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Related posts

Leave a Comment