Od plavog ronhila i kratkog partnera preko daška vjetra do tetoviranog patriote

Nekoliko godina nakon rata, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nije bio “heroj” i “patriota”, već kukavica zbog kojeg ispašta narod koji živi u Republici Srpskoj i Srbiji.

 

“Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli”, rekao je Dodik neposredno nakon završetka rata u intervjuu za RTS.
Predsjednik SNSD-a Mladića nije branio ni 2007. godine. U jednom od intervjua Dodik je na pitanje o stavu njegove političke stranke prema Haškom tribunalu odgovorio da sve njihove odnose prema međunarodnim institucijama izvlače iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu.
“Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja s Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud”, rekao je Dodik 1996. godine.
Međutim, kasnije je predsjednik Dodik promijenio retoriku, na osnovu čega je dobio nekoliko izbora i fotelja.
Dvije decenije poslije, predsjednik RS Milorad Dodik poručuje da general Mladić ostaje heroj srpskog naroda i da je presudom mit o njemu kao heroju samo ojačan.
“Ova presuda je šamar srpskom narodu a za srpski narod general Ratko Mladić je heroj koji je spriječio genocid nad Srbima u BiH i Hrvatskoj”, rekao je Dodik.
On je kazao da samo istorija može presuditi generalu Mladiću a Haški tribunal je, kako kaže, dijelio selektivnu pravdu.
“Haški sud je osudio samo devet Bošnjaka i 28 Hrvata pojedinaca za udruženi zločinački poduhvat. Po nacionalnoj strukturi, Srbima je dodijeljeno pet doživitnih kazni”, rekao je Dodik.
Prije dvije decenije, Dodik je govorio kako u srpskim školama treba izbaciti sve što ima veze s Haškim tribunalom.
Novinari su tada Dodika pitali da li se izjava o tome da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin trebaju izvesti pred sud odnosi i na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovorio je potvrdno.
“I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio”, govorio je nekada Dodik.
Magazin Slobodna Bosna je 22. marta 1996. godine objavio opširniji intervju s Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
U tom intervjuu koji je vodio novinar Aleksandar Čotrić iz Beograda, sadašnji predsjednik Republike Srpske govori o Haškom tribunalu, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugim temama.

Related posts

Leave a Comment