REGION 

Obračun izdajnika i patriote

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je Srebrenica nesumnjivo mjesto strašnog zločina nad Bošnjacima, ali i nad Srbima i da se genocid nije mogao dogoditi samo na jednoj od te dvije strane…

 

Dodik je istakao da je razlika samo u vremenskoj dinamici kada su se ti zločini dešavali, navodeći da je u tri godine rata ubijeno oko 3.500 Srba i da to niko ne može da spori.

Međutim, stalni zahtjevi Bošnjaka pa i određeni pokušaji da se to okvalifikuje kao genocid moraju da budu odbačeni. Ako se dogodio genocid nad Bošnjacima, dogodio se i genocid i nad Srbima. Srbi su ubijani kontinuirano i smišljeno. Ubijane su žene, djeca i starci”, rekao je Dodik, govoreći o izjavi ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića, koji je za “Večernji list” rekao da “Srbi moraju proživjeti katarzu i priznati genocid nad Bošnjacima u Srebrenici”.

Bošnjaci su požurili da zločine u Srebrenici nad Bošnjacima okarakterišu kao genocid. To je neprihvatljivo i kada dolazi od njih, a pogotovo od onih iz Republike Srpske koji na taj način pokušavaju da okvalifikuju te događaje“, rekao je Dodik za Srnu.

Međutim, predsjednik Dodik je nekada imao drugačije mišljenje.

U intervjuu kod Senada Hadžifejzovića nedvosmisleno je izjavio da se u Srebrenici desio genocid.

Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica”, govorio je Dodik.

Vjerovatno računajući na kratko pamćenje građana Republike Srpske, koje „nadahnjuje patriotizmom”, Milorad Dodik danas priča potpuno drugačiju priču.

BN/Srna

NEKADA JE LAGAO DA BI DOŠAO NA VLAST
SADA LAŽE DA BI OPSTAO NA VLASTI
I DA BI OSTAO NA SLOBODI
ALI KOJA RAZLIKA…
POSLUŠAJTE SAMI…

Kako je nekada govorio Dodik: Đavola Mladić voli srpski narod, neka ispašta za zločine koje je počinio…

 

“Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli”, rekao je Dodik neposredno nakon završetka rata u intervjuu za RTS.

Predsjednik SNSD-a Mladića nije branio ni 1996. godine. U jednom od intervjua Dodik je na pitanje o stavu njegove političke stranke prema Haškom tribunalu odgovorio da sve njihove odnose prema međunarodnim institucijama izvlače iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu.

“Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja s Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud”, rekao je Dodik 1996. godine.

Dvije decenije poslije lider SNSD-a s funkcije predsjednika RS-a poručuje kako u srpskim školama treba izbaciti sve što ima veze s Haškim tribunalom.

Novinari su Dodika pitali da li se izjava o tome da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin trebaju izvesti pred sud odnosi i na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovorio je potvrdno.

“I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio”, govorio je nekada Dodik.

Magazin Slobodna Bosna je 22. marta 1996. godine objavio opširniji intervju s Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U tom intervjuu koji je vodio novinar Aleksandar Čotrić iz Beograda, sadašnji predsjednik Republike Srpske govori o Haškom tribunalu, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugim temama.

Klix

Related posts

Leave a Comment