AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

O izdajnicima i patri(J)otama

Ako se sjetimo Smrti popa Mila Jovovića, Obilićeve žrtve kako bi skinuo sa sebe epitet izdajnika (makar ovi događaji bili dio narodnog predanja) jasno je koliko nam teško pada riječ izdajnik.

 

Danas, u doba (naše nakaradne) demokratije, lakše je nego ikada pokazati prstom u nekoga i bez dokaza reći da je on izdajnik.

Ako se ne osjećate tako, ako ste otpor vladajućim narativima i borite se za viši cilj, u svoju odbranu možete da se orisjetite nekih istorijskih “izdajnika”.

Budisti, hrišćani i muslimani se mole osobama koji su ” izdali” vjeru svojih predaka, odbacili zaostale religijske ideje te bili putokaz i svjetlost za milijarde vjernika, koji su zahvaljujući njihovoj “izdaji”, pronašli put ka spasenju.

U nauci su “izdajnici” preživljavali brojne golgote. Astronomi su od strane zagovornika geocentrizma gorili na lomači, inovatori su postajali žrtve inkvizicije. Izdajnik Tesla je od svog nekadašnjeg gazde Edisona dobio milion smetnji, sve zbog izdaje prevaziđenog sistema jednosmjerne struje.

Istorija je prepuna izdajnika, kako onih koji su zaista šurovali sa neprijateljima, pa do onih koji su oklevetani kako bi se formirao mit.

Istorija pamti Rastka koji je izdao ideju svoga oca o svetovnom vođi da bi, kao monah Sava poveo svoje stado putem duhovnog spasenja.

Naša istorija pamti i kosovskog izdajnika Brankovića, iako se moderna nauka slaže sa tim da je njegov čin spasenja dijela vojske omogućio okrnjenu reproduktivnu moć nacije.

Koča Popović je svojom izdajom direktne naredbe spasio Titovu glavu, dok je istu zamalo izgubio Đilas (ne ovaj moderni), koji je ukazao da revolucija ide u krivom smijeru.

Za nas je Asanž heroj jer je otkrio “prljavi veš” SAD-a, dok su takvi iz naših redova oklevetani kao izdajnici.

Kinez koji je zaustavio tenkove armije je, kao najveći izdajnik, sklonjen iz stranica istorije svoga naroda, dok se u ostatku svijeta slavi kao borac za slobodu.

Za nas su masovni zločinci heroji, dok su oni koji otkrivaju njihove zločine izdajnici.

Za nas je pojmljivo da je jedan Martin Luter ustao protiv papine nepogrešivosti, ali nam je nepojmljivo da mi ustanemo protiv Kačavende.

Ko je onda izdajnik, onaj koji ćuti i radi po naređenju ili onaj koji djeluje po savjesti?

Za (gore navedene) izdajnike čuli su svi, njihova postignuća slavi čitava vaseljena, dok je njihove protivnike odnio pijesak vremena.

Zato, kada naredni put čujete da ste izdajnik učtivo klimnite glavom.

Kada vam sveštenik zatvori vrata hrama sjetite se da je Hristu ista ta kasta presudila.

Kada vam mediji kažu da ste strani plaćenik (iako su vam džepovi prazni) sjetite se da ne vodite borbu za sebe nego za svoje unuke.

Ako budete glasni u svojoj izdaji, pa vas kazne, sjetite se koliko je njih stradalo prije tebe.

Zavirite u svoje srce, sjetite se svoga cilja i znaćete da li ste izdajnik ili samo borac za svetije ideale.

Ako ste ovo drugo, budite hrabri, jer vas ne čeka med i mlijeko nego trnovita staza sa mnoštvom padova!

Related posts

Leave a Comment