AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

NOVI DETALJI IZ SLUČAJEVA MEMIĆ I DRAGIČEVIĆ

Advokat porodica Dragičević i Memić, Ifet Feraget jučer se sastao se sa glavnim tužiocem u predmetu ubistva Davida Dragičevića, Želimirom Lepirom. Danas, zajedno sa Murizom Memićem se sastaje sa glavnom tužiteljicom državnog Tužilaštva, Gordanom Tadić…

 

Šta se dešava sa slučajevima Memić i Dragičević?

Istrage u ovim slučajevima traju jako dugo. Ono što je katastrofalno jeste da te istrage nisu adekvatne. Sama pomisao da nam se ovakve stvari dešavaju u tužilaštvu je neprihvatljiva. Tužilaštvo ima osnovi zadatak, a to je rasvjetljavanje krivičnih djela. Tužioci su počinili takve propuste koji se mogu okvalifikovati kao zataškavanje ovih obistava.

Kako je moguće da se to dešava u jednoj državi?

Bosna i Hercegovina nije u punom kapacitetu pravna država. Svi oni koji kažu da je uzaludan posao nisu svjesni da je ovo zajednička misija svih nas. Moguće je što smo mi skloni, na ovim prostorima, tzv. spinovanju, proizvoljnoj primjeni prava. Ako se svađamo sa činjenicama to nije dobro. Odmah po pronalasku njihovih tijela i laiku je bilo jasno da su Dženan Memić i David Dragičević ubijeni.

Moguće je da se ovo dešava i što nismo na pravi način uspostavili odgovornost tužioca. Oni su dobili previše velika ovlaštenja. Tužilac otvara istragu kada postoji osnov sumnje, nije nikakav grijeh ako vi otvorite istragu. U predmetu Memić istraga se otvara tek 7. marta 2016. godine, a pronađen je 8. februara. Šta smo radili mjesec dana? Zbog čega istraga nije otvorena isti čas?

U predmetu Dragičević istraga se otvara tek 28. juna. U ova dva predmeta uveli smo novi sistem rada. Ja sam jučer tužiocu Lepiru kazao da ne poznajem to krivično pravo. Ja poznajem ovo koje je propisano zakonom. Za mene je potpuno neprihvatljivo da vi kao tužilac čekate od policije da vam utvrdi postojanje osnova sumnje da bi ste vi rekli kako otvarate istragu. Vi se morate aktivirati istog momenta kada dobijete ta saznanje i da kontrolišete rad policije. U predmetu David Dragičević, kao i u predmetu Dženan Memić, istraga se vodi na osnovu nezakonitih, lažnih i podmetnutih dokaza. I to je katastrofa.

Šta bi bilo sa ovim slučajevima da nije bilo podrške medija?

Mi smo jako uporni, porodice i ja, ali da nema podrške medija ne bi sigurno stigli dovde. Ali, još uvijek smo na početku. Tužilac Lepir i ja smo se saglasili da su ogromi propusti učinjeni u istrazi Dragičevića, samo što ja smatram da su propusti učinjeni odmah po pronalasku tijela. Svi ti snimci koje smo gledali o navodnoj pljački kuće su nezakoniti. Ko ih je pravio? Ko je glumio Davida, kome je trebala ta priča? Isto tako imamo za Dženana Memića. Doktor Alija Čeljo, koji ga je operisao, rekao je njegovom ocu Murizu Memiću da ovo nije saobraćajna nesreća. Tu je kraj priče. Zašto tog doktora Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije nikada saslušalo? Nijedan od tužioca i pripadnika policije u Banjaluci i Sarajevu ne smije proći nekažnjeno zbog ovako velikih propusta i zbog proizvoljnog provođenja prava.

Dosta uznemirujuće zvuči da ste “još uvijek na početku”?

Danas imam sastanak sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Mi ne želimo da ona ispuni obećanje o pokretanju istrage, nego to zahtjevamo. Moramo utvrditi odgovornost, ako su dokazi tako jasni, a jesu, onda bi danas trebalo doći do promjene. Očigledno je da našim pravosudnim sistemom upravlja neko izvan pravosuđa. To je dojam koji sam stekao i u razgovoru sa tužiocem Lepirom.

Da li se vi borite i sa sistemom?

Aposlutno, ovo je rasipanje energije, ovo nije moj posao. Nije posao advokata da vodi istrage povodom ubistava. Posao advokata je da brani one koji su optuženi za ubistva i da zastupa one koji su oštećeni u predmetu ubistava. Ovo je jedan sindrom tzv. proizvoljne primjene prava. Zakon krši onaj ko postupa protivno zakonskoj normi, a prividno ga primjenjuje onaj ko se drži slova zakona, ali izigrava njegov smisao. To mi radimo. Nisu se stekli uslovi za naredbu za provođenje istrage? Zašto? Kakv je grijeh donijeti naredbu protiv mene, provjeriti sve okolnosti? Nikakav. U predmetu Dragičević sve je podmetnuto, sve je lažno. Gdje je David bio od 18. do pronalaska u potoku? To je šest dana.

Šta se mora desiti?

Mora se desiti jedan odlučan i odgovoran tužilac na čelu svih ovih tužilaštava i da kaže od danas moramo raditi po zakonu. Nadam se da postoji. Danas ću imati sastanak sa jednim takvim. Otvoreno ću reći – dajte mi Nermina Halilagića, koji je istražitelj u Tužilaštvu BiH. Dajte mi još takvih ljudi. I riješit ćemo sve probleme.

Ko to treba odobriti?

Samo se tužilac pita da li će biti istraga i kada će biti pokrenuta. Ne pita se policija. Ona je podređena tužiocu. Onda je jasno da svi propusti u predmetima Memić i Dragičević idu na dušu tužilaštava. Smijemo li dopustiti da prođu nekažnjeno? Ne smijemo, kazao je Feraget za N1.

Slobodna-bosna.ba

Related posts

Leave a Comment