AKTUELNOSTI REGION 

Nikad neću platiti kaznu, radije idem u zatvor

Politički montirano suđenje, kako ga nazivaju akteri, dobija svoj epilog…

 

Nakon što je optužen da je pokušao napad na tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika, danas srpskog člana predsjedništva BiH Stanivuković je rekao da mu se za napad na predsjednika uopšte nije niti sudilo, što je izmišljotina nekoliko režimskih medija, te da je oslobođen optužbi da nije postupio po zakonitom naređenju službenog lica.

Međutim, zanimljivi su detalji suđenja, kao i informacija da je Ivan Begić, mladi banjalučki političar i jedan od prvih Stanivukovićevih ljudi prekršajno kažnjen sa 500KM zbog istog prekršaja za koji je Stanivuković oslobođen.

Šest ročišta, sati saslušavanja svjedoka, desetine kilograma dokaza, video zapisa, fotografija, oštre riječi samo su dio stvari koje karakterišu ovo suđenje.


Na prvom ročištu jedno od glavnih pitanja koje je postavio advokat okrivljenih bilo je da li su dovedeni svjedoci članovi SNSD-a. Kako kažu, pitanje nije bilo bezrazložno jer su upravu to pitanje policijski službenici postavili Begiću i djevojci koja je istoga dana lišeni slobode: Da li ste članovi PDP-a?

– Postavljena pitanja od samog početka procesa su malo za reći smiješna. Glavna stvar je da li sam ja član PDP-a. Što jasno govori u kojem pravcu slučaj ide. Međutim, ispostavilo se da su dovedena tri svjedoka protiv nas došli na Sud pod naredbom SNSD-a, tvrdi Begić.

Begić je optužen da je odbio policijsko naređenje iako je jedan od svjedoka rekao da je Begić prestao sa snimanjem nakon što je dobio naredbu načelnika PS Čelinac Rajilića, te telefon predao Stanivukoviću.

On je lišen slobode u momentu kada je Mišo Partalo, šef obezbjeđenja Milorada Dodika počeo da lomi Stanivukovićev telefon, koji je potom ispao na pod, nakon čega se Begić sagnuo da ga podigne.

-Sve moguće njihove presude za mene lično ne vrijede, niti jednu marku neću dati, pa da ta marka ide kao plata raznim Bandićima na državnim jaslama. Taj film režiran u raznim kabinetima nećete gledati, kategorično priča Begić te dodaje da će ukoliko se bude tražilo izvršenje presude ići ležati u zatvor, ali neće pristati da plati novčanu kaznu.

BN

Related posts

Leave a Comment