AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Neutješna porodica za smrt borca krivi režim

Ubiše mi mog Ramu, Allah ih kaznio…

 

Demobilisani borac Ramo Bećirović iz Željeznog Polja kod Žepča, koji je uhapšen na protestima 5. septembra u Sarajevu, umro je u subotu u svojoj kući zbog zatajenja srca.

Porodica neutješna

Ova vijest potresla je cjelokupnu bh. javnost, a posebno Bećirovićevu porodicu i saborce. Ispred porodične kuće novinare je dočekala Ramina sestra Muniba, koja je jecajući govorila: “Ubiše mi mog Ramu, drage oči moje slatke, Allah ih kaznio!”

Kako nam priča, on je prekjučer otišao na džuma-namaz, nakon čega se nije osjećao dobro, a tokom noći je povraćao.

– Povraćao je krv i nije se osjećao dobro, da bi jučer njegovo srce prestalo kucati. Za sve je kriva država i posljednji protesti! Bio je sav modar. Sozvolili su da ga udaraju, bacaju suzavce i na kraju još pritvore – plačući govori Muniba.

Porodici je posebno šokantno što se Ramo četiri godine borio za državu, bio na Vozući, Mahnjači… da bi ga na kraju strpali u zatvor.

– Bio je u “Zelenim beretkama”, stavio je svoj život na kocku, borio se za ovu državu i to mu je hvala?! Nije on kriminalac. Milošević ih ubi onoliko u Srebrenici, pa ga niko nije udarao. Žalosno! Teško robu ko koga ubije! Branio je ovu zemlju, da bi ga na kraju ona sahranila – kaže Muniba.

Ni brat Ramiz ne vjeruje da više nema njegovog Rame. Teško mu je gledati uplakane sestre i porodicu. Ipak, za sve što im se dogodilo krivi vlast.

Pokrenuli istragu

– Sumnjamo da je na njih bačeno nešto drugo, a ne suzavac. Za smrt mog brata odgovorni su oni koji su naredili da im se to uradi, a onda i policija. Ubila ga je vlast! Neko je morao iz fotelja narediti policajcima da ih udaraju. To trebaju istražiti nadležni organi, a i mi smo pokrenuli istragu – kaže, vidno ogorčen, Ramiz.

Obdukcija u Tuzli

Zbog iznenadne smrti porodica je odlučila da bude obavljena obdukcija.

– Dolazila je policija, tužilac… Dogovoreno je da se uradi obdukcija, da se vidi šta je uzrok smrti. Odlučeno je da se uradi u tuzlanskoj bolnici, pa ćemo vidjeti šta će obdukcija pokazati. To najbolje govori da sumnjamo da je ubijen – kaže brat Ramiz.

Muadin: Bukvarević nas nije zaštitio

Zet Rame Bećirovića, također demobilisani borac Ajeti Muadin, bio je kobnog 5. septembra u Sarajevu na protestima. Kaže, za sve je policija kriva, odnosno oni koji su im naredili da ih napadnu.

– Sve je policija zagužvala. Razdvojili su nas na dvije strane i počeli udarati. Ono što su bacili na nas nije bio suzavac, nego neki otrov. Bio sam u ratu, znam ja šta je suzavac. Iza sukoba sa specijalcima stoji neko. Žalosno je što nas nije zaštitio Salko Bukvarević. Mogao je, trebao je, ali očito nije htio – poručio je Muadin.

 

Bhdijaspora.net

Related posts

Leave a Comment