AKTUELNOSTI REGION 

Nema šanse da Mile uđe u vlast u Sarajevu

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da ne postoje šanse da SNSD uđe u vlast na nivou BiH, te da su u ovom trenutku, prema njegovim riječima, tom cilju mnogo bliže neke druge političke opcije…

 

Janjić za “Insajder”, između ostalog, tvrdi da u slučaju nastavka blokade formiranja vlasti na bh. nivou nije isključena ni mogućnost održavanja vanrednih izbora.

“Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH između SNSD-a, SDA i HDZ-a predstavljao je samo politički manevar kako bi se dobilo na vremenu. Kako sada stvari stoje, Milorad Dodik neće uspeti da formira Savet ministara. Ako to ne uspeju i neke druge opcije, onda su mogući novi izbori”, tvrdi Janjić.

https://www.6yka.com/filemanager/public/1%201JUL%202019/1567685609-janjic-za-insajder-nema-sanse-da-dodik-udje-u-vl.jpg

Što se tiče postavljanja Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Janjić smatra da će Palmerova misija prvenstveno biti usmjerena na oživljavanje dijaloga između Beograda i Prištine i traženja konačnog rješenja za kosovski problem.

“Takođe, po pitanju budućnosti Zapadnog Balkana ne postoji jedinstven stav zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija), kao ni između Washingtona i Bruxellesa. U narednom periodu radiće se na usaglašavanju stavova prema ovom prostoru”, kaže Janjić.

On dodaje i to da je stav zapadnih sila trenutno takav da se pitanje Kosova ne može staviti u isti paket sa rješevanjem krize u BiH.

“Što se tiče BiH, tu će se ići će na rešavanje vrućih, strukturalnih problema. Pitanje izbornog zakona, zakonodavstva, sređivanje stanja u pravosuđu je ono za šta je međunarodna zajednica najviše zainteresovana.

Za nekoliko sedmica moglo bi se očekivati značajnije angažovanje međunarodne zajednice kad je reč o stanju u bh. pravosuđu, te sprezi političkog kriminala i korupcije. Osnovni cilj je da se BiH učini funkcionalnijom državom”, tvrdi Janjić.

Buka

Related posts

Leave a Comment