AKTUELNOSTI REGION 

Nema odustajanja od borbe za istinu

Iako se članovima grupe Pravda za Davida sudi zbog dešavanja iz decembra prošle godine, pritisak na njih se nastavlja tako što im se pišu prekršajne prijave svaki put kad dođu pred tužilaštvo da podrže one kojima se sudi…

 

Posljednji primjer službenog poziva na saslušanje u policiju dobio je Ozren Perduv, jedan od najaktivnih članova grupe Pravda za Davida. Ovaj put ga terete da je 15. novembra ove godine prekršio član 9. Zakona o javnom okupljanju kada su se građani okupili ispred Okružnog javnog tužilaštva povodom 600 dana okupljanja.

Perduv je dobio prekršajni nalog i kaznu od 500 maraka.

„Prije tog poziva sam presretnut kad mi je policajac prišao i uručio poziv na šta sam ja ostao zapanjen i nisam mogao da vjerujem da mi policajac uručuje poziv na ulici. Ja sam im rekao da nije normalno da mi na takav način poziv uručuje. Ja sam prekršajni nalog uzeo potpisao da ne prihvatam odgovornost predao na sud tako da će to biti još jedno u nizu suđenja“, kaže Ozren Perduv, Pravda za Davida.

Perduv kaže da dolazak građana pred tužilaštvo nije javno već spontano okupljanje građana da daju podršku onima kojima se sudi zbog dešavanja iz decembra prošle godine. Ističe da bez obzira na sve, neće odustati od borbe za istinu.

„Ne postoji vladavina prava, ovdje nisu svi jednaki pred zakonom, ovdje se ubice i oni koji zataškavaju zločine štite i uživaju punu slobodu. Mi treba da se izborimo i da pokušamo srušiti ovu policijsko represivnu državu jer ovo jedržava gdje vladaju institucije pojedinaca a ne institucije onakve kakve bi trebale biti u  jednom demokratskom društvu 21 vijeka“, ističe Perduv.

Analitičari kažu da, onda kad je postalo jasno da se ubistvo Davida Dragičevića zataškava, tad je postalo vidljivo da nestaje i sloboda. Svi protesti koji su se dešavali prošle godine izmijenili su sliku Banjaluke i bar na momenat vratili hrabrost građanima da se bore za svoja prava.

S druge strane, protesti su pokazali da nadležnima ne odgovara sloboda mišljenja.

“Banjaluka je promijenjena jer je nakon tog uslijedio čitav niz represivnih mjera od strane policije koji su gušili slobodu okupljanja i mišljenja i izražavanja i taj prostor suzili pokazujući da niti žele niti imaju razumijevanja za zahtjeve svojih građana“, smatra Tanja Topić, politički analitičar.

Iako protesti grupe Pravda za Davida nisu masovni kao prije, niti se više okupljaju na Trgu Krajine zbog zabrane, građani ne odustaju od borbe da se sazna istina ko je ubio Davida Dragičevića. Svakodnevno se okupljaju u blizini hrama Hrista Spasitelja čime žele poručiti nadležnima da se ne plaše nikog i da njihova borba nije uzaludna.

BNTV

Related posts

Leave a Comment