AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

NEKO KRIJE UBICU MOG BRATA

Godinu i po nakon ubistva mog brata Adnana, istraga se nije pomakla s mrtve tačke.

 

Nakon toliko vremena svi šute, a da je sreće, svaki dan bi neko spominjao ovaj slučaj, započinje svoju ispovijest za “Dnevni avaz” Mirza Salčin, brat ubijenog 27-godišnjaka, sina poznatog ratnog heroja Ramiza Salčina, čija je godišnjica smrti obilježena 22. avgusta. 

Adnan Salčin je 2. marta 2015. godine u sarajevskom naselju Mojmilo brutalno likvidiran, a ubica, koji je ispalio najmanje dva hica iz pištolja, od kojih je jedan pogodio Adnana u ruku, a drugi mu prošao kroz prsa, u blizini pluća, nikada nije pronađen i uhapšen.

Teška situacija

Na vozilu u kojem je ubijen Salčin nije bilo tragova razbijenog stakla, pa sve upućuje na to da je ubica prišao dok je vozilo stajalo na raskrsnici i kroz otvoren prozor ubio Salčina. Tada je ubica s pomagačima, navodno, pobjegao Golfom 3.

– Koordinacija boračkih udruženja općine Novi Grad Sarajevo uputila je prema Tužilaštvu i institucijama inicijativu za rješavanje slučaja ubistva mog Adnana. Ostalo je da oni pitaju šta i kako. Insistirao sam, govorio svima, što se kaže ”od-do” išao, nema kome se nisam obraćao, pričao sam i s načelnikom općine. Ne znam šta je ovo i ne razumijem nikako ovu situaciju – priča nam ogorčeni Mirza.

Kaže da ga najviše ljuti to što mu svi govore da se radi na rasvjetljavanju Adnanovog ubistva, a nakon godinu i po još su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

– Tjeraju me da idem kod tužiteljice. I da odem tamo, šta će mi reći? Je li treba da kao Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana, idem u Tužilaštvo? Je li treba da samog sebe dovodim u neka iskušenja? U milionskim gradovima ubistva se rasvijetle, ovo se samo kod nas može dešavati i ovo je upravo ogledalo kakve osobe vode našu državu, a moj otac je u njenim temeljima – kaže Mirza.

Koliko god da je situacija teška i obeshrabrujuća, Mirza kaže da živi u nadi da će neko stisnuti zube i učiniti nešto konkretno.

Šutnja nadležnih

– Majka se drži nekako, a ja ne mogu da vjerujem da se ne zna ko je ubio mog brata. Iskreno, meni sve ovo smrdi na ono najgore, a to je da neko krije nekoga. I ako ga krije, onda je država ta koja ga krije i koja ga je trebala zaposliti, a ne staviti na ulicu. Ovo je otišlo predaleko, mogu shvatiti da neko šuti mjesec, ali da nakon godinu i po ne znaš šta će mi reći, pa to je nevjerovatno! Niti je organizirana neka pres-konferencija, ništa – ističe Mirza.

Na kraju je kazao da je njegov ubijeni brat Adnan osam godina čekao na posao.

– Osam godina je bio na ulici. Nažalost, sve je ovo naš zakon dozvolio – završio je Mirza.

Inicijativa boračkih udruženja u Novom Gradu

Koordinacija boračkih udruženja općine Novi Grad Sarajevo uputila je prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo i relevantnim institucijama inicijativu za rasvjetljavanje Adnanovog ubistva.

– Zahtijevamo od nadležnog tužilaštva da nas i javnost obavijesti o tome dokle se došlo s istragom u spomenutom slučaju, s obzirom na to da se ubistvo desilo prije 17 mjeseci, otkad je javnost uskraćena za više informacija o navedenom događaju – navodi se u otvorenom pismu.

Hayat

Related posts

Leave a Comment