AKTUELNOSTI REGION 

Ne dozvolite da vas plaše i dijele, naše različitosti su naše blago a nikako barijere

Ako postoji neko među nama ko misli da je nevažan i nebitan i da je samo broj i kako on kao pojedinac ne može ništa uraditi i promijeniti e pa gadno se vara…

 

Svako od nas neka počne da cijeni sebe i neka se počne ponašati kao ČOVJEK. SLOBODAN ČOVJEK, kako ga Bog stvori.
Sjeća li se neko riječi SRAMOTA, GRIJEH, HARAM…
Je li ostalo u nama imalo onoga… što ljude čini drugačijim od zvijeri. Znamo li da sve što je dopušteno i ne mora biti časno. Sjeća li se iko riječi POŠTENJE, OBRAZ, PONOS… To su stvari koje nas drže uspravnim i koje nam ne daju da puzeći idemo kroz blato ovozemaljskih zadovoljština.

Koje nam čelo drže podignutim i dovoljno čvrstim da ne može stati u tuđe dupe. Svako ko cijeni sebe držat će i do svoje časti i časti i ponosa svoje porodice.

A ona, porodica, je najsvetija stvar na svijetu. Najveći dar koji imamo. Porodica je utočište i odskočna daska, oni koji je njeguju spašeni su. Ona nas oblikuje i odgaja a ODGOJ JE TEMELJ SVAKE CIVILIZACIJE.
Tu sve počinje i sve završava. DA BI NAŠI POTOMCI MOGLI BITI DOBRI LJUDI, MI VIŠE MORAMO RADITI NA SEBI NEGO NA NJIMA. Nije svrha života da on bude ugodan, udoban, taman… niti će nam razni daljinski upravljači pomoći da to imamo ali da bi ga imali takvog moramo imati svoje dostojanstvo i duševni mir.
Najveća borba je borba sa samim sobom i tu su pobijede najslađe i najduže se pamte. Ta borba može promijeniti svijet pa i ovu našu zajednicu.

TO JE ONO NAJVIŠE I NAJDRAGOCIJENIJE ŠTO JEDAN ČOVJEK MOŽE DATI OD SEBE, nemojte to zaboraviti.
Zato ne dozvolite da vas plaše i dijele, naše različitosti su naše blago a nikako barijere! Najljepše stvari na svijetu su napravljene od više vrsta materijala. Tu smo da se naslanjamo jedni na druge i vežemo jedni sa drugima i da se zbog tih različitosti volimo još više. Neko dobro reče, “za sto godina neće vas pamtiti po tome koje ste vjere bili nego koliki ste čovjek bili”. A zar ima razlika među nama, rođeni jedni pored drugih na zajedničkoj nam zemlji naših predaka. Toliko isprepleteni da smo stalno jedni drugima i breme i oslonac.
ŠTA GOD MISLITE DA JESTE, IZJAŠNJAVAJTE SE KAO: ČOVJEK !!!

Misho Marko Shikman

Related posts

Leave a Comment