NATO uzdrmao BiH kao nikada ranije, Dodik u panici – da li će biti uhapšen

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta održao je raspravu o Bosni i Hercegovini, a izražena je nikad veća zabrinutost zbog pogoršane sigurnosne situacije u našoj zemlji.

 

Kako je saopćeno, zapaljiva retorika pred oktobarske izbore, ruski uticaj na Balkanu, dolazak “Noćnih vukova”, naoružavanje MUP-a RS te selefije glavni su izvori zabrinutosti u Briselu.

Predstavnici NATO-a su bez umalo uvijanja poslali nikad žešći zahtjev, a bh. vlasti morat će detaljno odgovoriti na pitanja o količini oružja koje posjeduju policijske agencije.

Pored toga, najavljeno je i da će ovaj vojni savez pojačati obavještajne aktivnosti u našoj zemlji.

– Moramo napraviti razliku između motociklističkih klubova i paramilitarnih organizacija. Situacija se dodatno pogoršala i treba nam dodatna istraga po ovim pitanjima. To za nas ostaje otvoreno pitanje. Kada je u pitanju nabavka oružja za MUP RS-a ono je nabavljeno legalnim putem, ali se postavlja pitanje nesrazmjera sa EU standardima jer sada u RS-u svaki policajac ima dugo oružje, dok u EU jedno dugo oružje ide na 17 policajaca. Zatražili smo od policijskih agencija da nam dostave detaljne spiskove naoružanja koje posjeduju i sve te podatke ćemo dodatno provjeriti. Kada se radi o arapskim investicijama ili vanjskim uticajima na BiH mi ćemo u narednom periodu pojačati obavještajne aktivnosti u BiH – saopćeno je iz NATO-a.

Podsjetimo, Dodik je na početku mandata Donalda Trumpa stavljen na crnu listu SAD-a, a sada se situacija itekako zakomplikovala. Na društvenim mrežama se uveliko špekulira da bi predsjednik RS uskoro mogao biti i uhapšen.

Related posts

Leave a Comment