AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

MUP i dalje odbija da izvršava naredbe tužilaštva

Lukač mijenja zakon kako bi tužilaštvo stavio pod punu kontrolu. Lepir&ostali ćute, jer se plaše odmazde…

 

MUP RS ni dalje ne izvršava naredbe Tužilaštva, iako bi trebalo da je servis te institucije, a ne da djeluje kao da joj je nadređen.
Sukob je počeo kada je Okružno tužilaštvo (tužilac Tanja Ninković) donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića, “jer nema dovoljno dokaza da su počinili to krivično djelo”. Naredba je donesena 10.06.2019., a Diljevići su bili osumnjičeni za ubistvo Bojana Koprene, koji je nestao 07.07.2014. godine.
Nakon toga Ninkovićeva je izdala drugu Naredbu da se inspektori, za koje se sumnja da su “iznudili dokaze” dovedu na prepoznavanje. Iz MUP RS su to odbili tada, a odbijaju i dalje da postupe po toj Naredbi.
Lukač, koji je sebe i pripadnike MUP RS stavio iznad zakona, javno se sada zalaže za donošenje zakonskog akta koji će policiji, kako je naveo, omogućiti prigovor “na obustavljanje istrage ako su prikupljeni dokazi za dalje procesuiranje”.
Lukač je ovu izjavu medijima dao 14.07.2019. i na taj način potvrdio da MUP RS ni dalje neće da postupa po Naredbama Tužilaštva, jer se, očito, njemu “tako može”.
Razlog za donošenje novog zakona je to što policija odbija da postupi po Naredbi tužilaštva i inspektore, za koje se sumnja da su iznudili iskaze, dovede na prepoznavanje.
Lukačevo obrazloženje je tragikomično, jer i sada Tužilaštvo može ponovo da otvori istragu ukoliko se pojave novi dokazi, ali ovdje nije riječ o dokazima, već činjenici da donošenjem novog zakona, Lukač želi da pokaže da je MUP RS iznad Tužilaštva i da je on taj koji će ne samo da hapsi, već i da presuđuje.
Jednostavnije bi bilo da Lukač predloži Zakon o ukidanju svih sudova i tužilaštava i da policija preuzme “presude u svoje ruke”. Što se već dešavalo.
Lukačev postupak nije iznenađujući niti je samo “tjeranje inata”: On je svjedočanstvo da u Vladi RS radi ko šta hoće, da premijer nema nikakvu ulogu u radu Vlade, posebno ne uticaj na djelovanje ministara; I, najvažnije od svega, Lukač svojim postupkom pokazuje da je dio MUP RS zaista Hunta koje se mnogi plaše, a među njima su u velikom broju i pripadnici Režima, poput jadnog Želimira Lepira.
Lepir je, nakon odbijanja policije da postupi po naredbi Tužilaštva, trebalo da pokrene krivične prijave protiv odgovornih, ali on to nije učinio. Niti će, već će i dalje, kome god stigne, “u povjerenju” saopštiti da je Lukač “neobrazovan, primitivac, da ima lažnu diplomu, da ništa ne zna, da je nasilan, da je kriminalac…”.
Razlozi su jasni, a svi detalji ovog nezabilježenog slučaja objavio sam u dva teksta na koja podsjećam.

Slobodan Vasković

Related posts

Leave a Comment