AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

MUP GODINAMA ŠTITIO UBICU LAŽIRANJEM DOKUMENTACIJE

Policajac Goran Jeličić iz Kozarske Dubice, osumnjičen za svirepo ubistvo sugrađanke Irene Predojević izvršeno 2005. godine, tokom saslušanja pred tužiocima branio se ćutanjem.

 

Ponašanje osumnjičenog tokom saslušanja moglo bi se opisati jako čudnim. U jednu ruku pokušavao je da bude hladnokrvan prema onome što su ga pitali, ali je daleko od toga. Uglavnom Jeličić je na sva pitanja ćutao, ali je vjerovatno savjetovan da tako učini”, izjavio je izvor Srpskainfo.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru zatražilo je juče određivanje jednomjesečnog pritvora za Jeličića zbog mogućeg uznemirenja javnosti ukoliko se osumnjičeni bude brani sa slobode, te što se za krivično djelo teškog ubistva koje je Jeličiću stavljeno na teret može izreći zatvorska kazna od 10 i više godina robije.

“Jeličić je policijski službenik, krivično djelo dogodilo se u maloj sredini kao što je Kozarska Dubica, pa bi puštanje na slobodu osumnjičenog izazvalo uznemirenje javnosti”, objasnio je izvor iz istrage.

Pritvor za Jeličića zatražen je i zbog toga što bi osumnjičeni, mogao uništiti dokaze, ali i uticati na svjedoke bitne za budući krivični postupak: “Postoji opravdana sumnja da će osumnjičeni ukoliko ga puste na slobodu uticati na dalju istragu, jer se još uvijek traga za određenim predmetima koji bi se mogli povezati sa svirepim ubistvom, a neophodno je izvršiti i određena vještačenja.”

Konačnu odluku o pritvoru donijeće sudija za prethodni postupak Okružnog suda Prijedor.

Krunski dokaz

Izvor iz istrage otkrio je da se klupko “zaboravljenog slučaja” svirepog ubistva Irene Predojević, staro 13 godina počelo odmotavati nakon što je osumnjičeni Jeličić ostao bez krunskog dokaza koji ga je čuvao duže od deceniju – alibija.

“Ovaj alibi koji je sve vrijeme pružao zaštitu osumnjičenom policajcu povučen je, a nakon toga kockice su samo počele da se poklapaju. Tako je uvidom u službene zabilješke utvrđeno da je osumnjičeni kobne noći trebao biti na radnom zadatku, ali je zakasnio. Tu su naravno i drugi materijalni dokazi, koji zbog interesa dalje istrage, za sada ne mogu biti poznati javnosti”, naveo je izvor.

Istragom je utvrđeno da je kobne noći 7. avgusta iza ponoći Jeličić povezao sugrađanku Irenu Predojević.

Vjerujući da je vožnja sa Jeličićem najsigurnija, jer je riječ o policajcu, nesrećna djevojka je sela u njegov automobil, ali nikada nije došla svojim roditeljima: “Jeličić je umjesto kući, Irenu odvezao na sporedni put. Šta se tačno dešavalo to će biti utvrđeno daljom istragom, ali je nesporna činjenica da je djevojka zadavljena, a zatim u cilju prikrivanja tragova spaljena i ostavljena u blizini devastiranih kuća u selu Božići. Ubica je otišao kao da se ništa nije dogodilo, a kako stvari stoje svoj život je nastavio normalno živjeti punih 13 godina.”

Sve je kako navodi izgledalo kao film, jer se ubistvo izdvajalo po svojoj svireposti, a dogodilo se u manjem mjestu gdje je kako se kaže, svako znao svakoga.

“Jedino što je ostalo od nesrećne djevojke bilo je njeno stopalo”, podsjetio je izvor iz istrage.

Serijski ubica

Uslijedili su dani, mjeseci i godine agonije kako za porodicu, tako i za istražioce. Zbog stravičnog ubistva saslušavani su mnogi, čak je bilo i onih koji su priznavali zločin pod nerazjašnjenim okolnostima, pa povlačili to priznanje, jer je utvrđeno da su ga dali pod prisilom. Detaljno “češljanje” terena u istrazi ubistva Irene Predojević i provjeravanje sumnjivih osoba povezanih sa kriminalnim podzemljem dovelo je i do rješavanja serijskih ubistava izvršenih u Kozarskoj Dubici u režiji Gorana Kotarana.

Podsjetimo, u dvorištu porodične kuće Kotarana pronađena su tijela Seada Kanurića i Predraga Vrbana. Kotaran je u međuvremenu osuđen na 20 godina robije. Iako nije bilo dokazano za tako nešto većina je upravo njemu pripisivala da je povezan sa ubistvom Predojevićeve.

Podsjetimo, policajac i karatista Goran Jeličić iz Kozarske Dubice uhapšen je prije tri dana u akciji Uprave kriminalističke policije MUP Republike Srpske kojom je rukovodilo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo. Nakon hapšenja istražioci su pretresli porodičnu kuću Jeličića, te zaplijenili oružje.

Komšije osumnjičenog policajca Gorana Jeličića i dalje su u šoku i nevjerici nakon saznanja da je za svirepo ubistvo Irene Predojević osumnjičen dugogodišnji sportista i pripadnik policije.

“Niko još uvijek ne može vjerovati da je ubistvo Irene rasvjetljeno, a tek da je ubica čovjek koga gotovo svi znaju kao dugogodišnjeg policajca i sportistu koji radi sa našom djecom. Pa Goran Jeličić je prije pet godina dobio i nagradu Opštine Kozarska Dubica za najboljeg trenera godine”, ispričao je Dubičanin koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Related posts

Leave a Comment