AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Ministar sigurnosti, Mektić pozvao građane na pobunu protiv korumpiranog režima

Želi da se narod pokrene…

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u subotu je pozvao građane svoje zemlje na masovne prosvjede kako bi se iznudile promjene u pravosuđu BiH i smijenili sadašnji članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), neovisnoga tijela zaduženog za imenovanja svih sudaca i tužitelja u državi.

“Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana narednog tjedna pred Tužiteljstvom i Sudom BiH gdje je i sjedište VSTV-a kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Bit ću na čelu toga pokreta”, napisao je Mektić na svom Twitteru.


Neobičan poziv jednog ministra građanima na pobunu protiv sustava vlasti uslijedio je u jeku afere koja potresa bosanskohercegovačko pravosuđe nakon što je predsjednik VSTC-a Milan Tegeltija tajno snimljen kako s jednim poduzetnikom pregovara o posredovanju čiji je cilj bio ubrzati procesuiranje privatne tužbe koju je on podnio Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu.

Da stvar bude gora posrednik u tim pregovorima bio je jedan inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ujedno Tegeltijin prijatelj koji je za njega od poduzetnika preuzeo i mito kako bi, po vlastitim riječima, “potkovao” cijeli postupak.

Nakon što su mediji objavili snimku i slučaju dali kolokvijalni naziv “Potkivanje” te ga usporedili s “aferom Ibiza” koja je na ostavku prisilila čelnika Slobodarske stranke Austrije Henza-Christiana Strachea, Tužiteljstvo BiH je otvorilo istragu i saslušalo poduzetnika Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je ranije potvrdio kako je snimao komunikaciju s inspektorom SIPA-e i Tegeltijom jer je želio dokazati kakvo je zapravo stanje u pravosuđu i zbog čega godinama čeka da tužiteljstvo podigne optužnicu u slučaju za kojega je policija jasno utvrdila kako povlači kaznenu odgovornost.

Alešević je u sporu s dvojicom utjecajnih članova Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske akcije (SDA) koji su protuzakonito zemljište u njegovom vlasništvu založili kao hipoteku kod jedne banke da bi dobili višemilijunski kredit.

Tegeltija se od optužbi branio tvrdnjom kako živi “normalan život” i sastaje se sa “stotinama ljudi” koji onda koriste priliku kako bi od njega tražili posredovanje u pravosudnim procesima ali je odbacio optužbe da je napravio bilo što protuzakonito ili da je primio mito.

Ostali članovi VSTV-a dali su mu potporu i ocijenili kako je cijela afera udar na to tijelo s ciljem nekih centara moći da preuzmu kontrolu nad pravosuđem.

Hina

Related posts

Leave a Comment