AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

LUKAČEVA TERORISTIČKA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA NASTAVLJA SA UDARIMA NA USTAVNI POREDAK

Lepir, kao i Bajić, štiti Lukačevu samovolju i stavljanje pripadnika Hunte, koji se sumnjiče za iznuđivanje dokaza, iznad Zakona/OJT Banjaluka: “U pomenutom krivičnom predmetu istražna radnja prepoznavanja policijskih službenika iz opravdanih razloga je odgođena”…

 

Dragan Lukač, šef Hunte, od juna mjeseca odbija da odobri “prepoznavanje policijskih službenika” po Naredbi Tužilaštva Banjaluka, koji se sumnjiče da su batinama pokušali da iznude dokaze u slučaju ubistva Bojana Koprene. (vidi dodatak).
Budući da je nepostupanje po Naredbi Tužilaštva Lukača i njegovih podređenih krivično djelo, prvo sam se obratio Mioragu Bajiću, šefu Posebnog odjeljenja za borbu protiv korupcije, organizovanog i drugih oblika kriminala, jer je upravo to odjeljenje Republičkog tužilaštva nadležno za funkcionere RS.
Umjesto konkretnog odgovora da li je pokrenuo istragu protiv Lukača i njemu podređenih funkcionera zbog činjenja krivičnog djela nepostupanja po Naredbi Tužilaštva, Bajić mi je odgovorio da se obratim OJT Banjaluka, koje vodi predmet ubistva Bojana Koprene, ali i po čijoj Naredbi Lukač neće da postupi.
Učinio sam to i uputio Lepiru, Glavnom okružnom tužiocu OJT Banjaluka, pitanja u vezi sa odbijanjem da se postupi po Naredbi tužilaštva.
Odgovor koji je uslijedio je frapantan.
“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka vodi istragu protiv NN policijskih službenika zbog krivičnog djela Iznuđivanje iskaza iz člana 328. KZ RS. U pomenutom krivičnom predmetu istražna radnja prepoznavanja policijskih službenika iz opravdanih razloga je odgođena”, naveo je Lepir u svom odgovoru.
https://1.bp.blogspot.com/-F6w6jBR4T_A/XY3sOI0E9jI/AAAAAAAAhWw/KOtDOZJNVpALjZ6HmLnzRzMQC7IgvhJnACLcBGAsYHQ/s1600/Tuz%25CC%258Cilas%25CC%258Ctvo.png
 
To, praktično, znači da Lukač ni dalje ne dozvoljava da se osumnjičeni dovedu na prepoznavanje, ali i da je Tužilaštvo nemoćno da preuzme kontrolu nad istragom; Istovremeno, to i dalje znači da su Lukač i njemu podređeni pripadnici Hunte i dalje iznad Zakona i da mogu činiti potpuno nekažnjeno krivična djela.
Nažalost, ni Bajić ni Lepir ne usuđuju se sankcionisati Lukačevo nezakonito djelovanje; Bajić zato što je zajedno sa Lukačem jedan od glavnih zaštitnika brojnih nezakonitih djela, a Lepir, jer se boji njihove odmazde.

Prepiska sa Lepirom 

 Lepiru sam 24.09. uputio dopis sledećeg sadržaja:
Želimir Lepir, Glavni tužilac OJT Banjaluka
G. Lepir, dana 10.09. o.g. uputio sam upit Miodragu Bajiću, zamjeniku RJT.
Upit glasi: 
Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja RJT za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala
Molim Vas da mi, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, odgovorite na sledeće pitanje:
Da li je Posebno odjeljenje otvorilo istragu protiv Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova i drugih pripadnika MUP RS, jer odbijaju mjesecima da postupe po Naredbi Okružnog tužioca Gordane Mijatović i dovedu na prepoznavanje inspektore koji se sumnjiče da su “iznuđivali dokaze” tokom istrage o ubistvu Bojana Koprene?
Dana 24.09. od g. Bajića, posredstvom portparola Dragice Tojagić, dobio sam sledeći odgovor:
Poštovani, 

Dana 10.09.2019. godine obratili ste se Republičkom javnom tužilaštvu, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala sa zahtjevom za informacijama u vezi sa predmetom koji se odnosi na istragu o ubistvu Bojana Koprene.

https://1.bp.blogspot.com/-P7Hg-NIY84E/XY3svTdauCI/AAAAAAAAhXA/lg_U9TkpP-E6RMKO0bVlVE_DlVxxujM-gCLcBGAsYHQ/s1600/B.png

S obzirom da o ovom predmetnom događaju istragu vodi Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, za sve informacije potrebno je da se obratite ovom tužilaštvu.
Zbog navedenog Vam se obraćam i tražim da mi u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama odgovorite đta ste preduzeli povodom odbijanja pripadnika MUP RS, kako Dragana Lukača, tako i ostalih, da postupe po Naredbi tužilaštva?
-Da li ste podnijeli Izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i da li istražujete one koji su to djelo počinili, odnosno nisu postupili po Naredbi Tužilaštva?
-Da li ste, možda, povukli Naredbu tužilaštva po nalogu/naredbi iz vrha MUP RS?
-Da li imate namjeru i dalje tolerisati bezakonje, što jeste nepostupanje policije po Naredbi tužilaštva u navedenom slučaju?
 

Molim Vas da mi što hitnije odgovorite na ova pitanja.

Lepirov odgovor

Број:ИТ-260/19
Бања Лука, дана 27.09.2019.
Н/р Слободан Васковић – новинар/ блогер
Предмет:  Одговор на  захтјев за приступ информацијама-доставља се
Поштовани,
Окружном јавном тужилаштву Бања Лука упутили сте дана 24.09.2019.године, захтјев  за приступ и достављање информација, те поставили питања у вези са кривичним предметом против НН полицијских службеника.
У складу са чланом 4. и чланом 14. Закона о слободи приступа информацијама (“Службени Гласник” РС бр.20/01) обавјештавамо Вас:
-Окружно јавно тужилаштво Бања Лука води истрагу против НН полицијских службеника због кривичног дјела Изнуђивање исказа из члана 328. КЗ РС.
У поменутом кривичном предмету истражна радња препознавања полицијских службеника  из оправданих разлога је одгођена.
С поштовањем, ГЛАВНИ ОКРУЖНИ ЈАВНИ ТУЖИЛ Желимир Лепир

Slobodan Vasković

Related posts

Leave a Comment