AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Laki je sve nervozniji

“Dodik je nešto nervozan, ne znam zašto, ali vjerovatno ne stoji dobro kao što je očekivao, nema vjerovatno tih 200 hiljada prednosti, koje je govorio da će imati.

 

Njegova očita koncepcija je da mene uvuče u svoj primitivni dio vođenja kampanje”, kazao je srpski član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić, gostujući u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik BN TV.

Komentarišući skoro svakodnevne optužbe Dodika na njegov račun, Ivanić je rekao da nema potrebe da se brani, jer je suština potpuno obrnuta i Dodik je taj koji treba da odgovori na pitanja koja su bila suprotna interesu Republike Srpske.

“A to su: – Ko je prodao najsvetije dokumente o građi jasenovačkih žrtava ako nije on? Ko se zalaže za treći entitet i načinjanje Republike Srpske, ako ne on. Ko je jedini od srpskih političara rekao da nam ne treba Kosovo i odrekao se Srba na Kosovu ako nije on. Ko je ugasio platni promet sa Srbijom i izbacio dinar sa prostora Republike Srpske ako nije on. Ko je uveo blokadu Srbiji tokom bombardovanja NATO-a ako nije on…, kazao je Ivanić, dodajući da je mnogo stvari na koje on (Dodik) treba da odgovori.

“Ono što sam radio u Sarajevu nastaviću da radim, a to je da na drugačiji način branim interese Republike Srpske i sa ponosom mogu reći da za ove četiri godine ni jedna nadležnost nije dignuta na nivo BiH, a da je ostvareno nekoliko političkih pobjeda, a najvažnije smatramo odbacivanje tužbe protiv Srbije i to je moj rezultat, a ne Dodikov”, kazao je Ivanić.

Kaže da Dodik puno priča, a ništa ne radi.

“Za razliku od njega ja ne pričam ali puno toga uradim i nisam toliko drzak da otvaram teme na kojima ne stojim dobro, a on očito na ovim ključnim temama od interesa za srpski narod ne stoji dobro”, kazao je Ivanić.

Upitan da li će izbori biti regularni s obzirom na teške riječi koje padaju, Ivanić je odgovorio da će sve učiniti da izbori budu regularni.

“Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da budu regularni, ali mislimo da je vlast uplašena i da vlast u stvari pokušava da proizvede incidente, pa da onda to prikaže kao neku narandžastu revoluciju što pokušavaju da urade. Vlast nikako da shvati da je narod protiv nje, da se narod buni, zato ja pozivam sve ljude da izađu na izbore”, kazao je Ivanić i dodao da su sve dosadašnje izbore gubili oni koji su ostajali kod kuće, jer su davali šansu vladajućima da njima manipulišu, da u njihovo ime ubacuju listiće i da ih zloupotrebljavaju.

“Masovni izlazak na izbore je najbolja odbrana protiv manipulacije i ja molim da izađu na izbore i nije bitno za koga glasaju, nego mi te izbore onda pretvaramo u neku vrstu referenduma koja politika je dobra a koja nije. Duboko sam uvjeren da neće biti manipulacije ako narod sarađuje i da će se sve moći iskontrolisati. Ako ljudi ostanu kod kuće to odgovara vladajućoj strukturi koja će uraditi sve da nešto negativno napravi. Mi smo se spremili i na prvi pokušaj neregularnosti mi ćemo jasno intervenisati u toku izbornog dana. Ali najbolja odbrana protiv zloupotrebe je izlazak”, kazao je Ivanić.

Osvrćući se na posjetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu i Banjaluci, Ivanić je ocijenio izuzetno značajnom posjetom.

“To je ministar inostranih poslova koji je neka vrsta diplomatske legende, to je čovjek ogromnog ličnog autoriteta. Ja sam sa njim sarađivao tri godine koliko sam bio ministar inostranih poslova BiH. Jako je značajna njegova posjeta. Unio je neku dozu bliskosti koju smo on i ja imali i taj njegov poklon je simboličan, a meni značajan jer pokazuje tu vrstu bliskosti”, kazao je Ivanić, naglašavajući da je najvažnija njegova diplomatska lekcija u nastupu i riječima koje je rekao i u Banjaluci i u Sarajevu.

“Toliko je izbalansiran pristup BiH kad je rekao da je Rusija čvrst garant Dejtonskog sporazuma, da je to njena obaveza da garantuju neku vrstu cjelovitosti BiH, ali da je izrazito protiv demonizacije RS, napada na Srpsku. To je potvrda podrške normalnoj politici i toliko distanciranje od pokušaja njegove zloupotrebe u političke svrhe koje je Dodik pokušao”, kazao je Ivanić, navodeći da je Dodik pokušao Lavrova da iskoristi za svoju promociju i da je dobio takvu lekciju da je to, kako kaže, nevjerovatno.

“A suština i jeste da je Republika Srpska Dejtonom riješila svoja ključna pitanja statusa. Nama je glavni cilj očuvati sebe ekonomijom, a ne velikim riječima od kojih nema ništa.
E tu je razlika izumeđu Dodika i mene. Ja sam da ekonomijom stabilizujemo Republiku Srpsku, a on je za krupne riječi od kojih na kraju nema ništa”, riječi su Ivanića kojim je zaključio svoje gostovanje u Dnevniku 2 BN TV.

BN TV

Related posts

Leave a Comment