KRIMINAL REGION 

Kriminal pod zaštitom partije i Dodika

Šta se dešava u Šumskom gazdinstvu ”Zelengora” u Kalinoviku?

Na ovo pitanje pokušali smo odbiti odgovor u Kalinoviku, ali su pred našu kameru stali samo nezadovoljni radnici dok smo u tom javnom preduzeću i Opštini naišli na zid ćutanja.

Iako je dosta radnika nezadovoljno stanjem u Šumskom gazdinstvu ”Zelengora” rijetki su oni koji o tome u Kalinoviku smiju govoriti javno.

Zoran Šupeta, inženjer šumarstva sa više od 30 godina radnog staža, posljednje dvije godine raspoređen je na poslove projektanta doznačara. Međutim, tvrdi da on i još nekoliko inženjera po naredbi direktora ne izlaze na teren jer ne žele da rade mimo zakona i odobravaju neplansku sječu šume.

”Sada se siječe odjel u Borču. Plan je da se posiječe tri hiljade i 200 kubnih metara šume i to tek za godinu ili dvije, ali oni trenutno sijeku 8,5 hiljada kubika. To je bezzakonje, javašluk i kriminal”, tvrdi Šupeta i dodaje da je nekoliko puta o tome obavještavao generalnog direktora ”Šuma Srpske” Ristu Marića.

”Obećao je da će poslati inspekciju da sve to ispita. Od jutros sam ga zvao dva puta, ali se ne javlja. Ovdje je stanje katastrofalno”, ističe Šupeta.

Da radi svoj posao zabranjeno je i Zorici Avram. Ona je finsijski knjigovođa, ali prije  godinu dana je dobila usmenu zabranu da obavlja taj posao. Pismeno obrazloženje ili rješenje po kojem je raspoređena na drugo radno mjesto Zorica nije dobila. Ona i još 5-6, za direktora Šumarstva nepodobnih radnika, svaki dan dolaze na posao, primaju platu, ali ne i ostale naknade.

Osim nepodobnih radnika, u Kalinoviku postoje i nepodobni drvoprerađivači.

To su, tvrde opozicioni odbornici Skupštine opštine Kalinovik, svi oni koji ne pristaju da plaćaju reket rukovodstvu gazdinstva i opštine.

Ne radi ni pilana za čiju kupovinu opština još plaća kredit od milion maraka. Pilana se povremeno iznajmljuje privatnicima, oni ostavljaju dugove koji se isplaćuju iz opštinskog budžeta.

”Morali smo platiti dug od 4,5 hiljade maraka za struju koju je ostavio jedan od predhodnih vlasnika pilane. Dugovi prema Šumarstvu su znatno veći, a ni zakupnine se ne uplaćuju redovno”, tvrdi Duško Stanić odbornik SDS-a u Skupštini opštine Kalinovik.

Stanić tvrdi da su u pitanju malverzacije skupštinske većine te da mu nije jasno zašto pilana ne radi u vlasništvu opštine.

”Tu bi moglo da radi destine radnika u tri smjene. Ovako više je zatvorena nego što radi. Pred svake izbore je nekome iznajme i prosipaju šuplju priču narodu za glasove. Međutim, ta pilana posluži samo nekoliko mjeseci za malverzacije i nelegalno  izvlačenje šume”, ističe Stanić.

Nezadovoljni radnici i opozicija za, kako tvrde, kriminal u Šumskom gazinstvu Zelengora, optužuju v.d.direktora Đorđa Sladoju. On je vršilac dužnosti već dvije godine, što je nezakonito, o čemu postoji i odluka republičke inspekcije, ali je istovremeno već treću godinu predsjednik Skupštine opštine Kalinovik.

”On je privatizovao Šumsko gazdinstvo sa lokalnim kabadahijom zamjenikom načelnika opštine i predsjednikom SNSD-a u Kalinoviku Radomirom Sledojem-Debom koju mu je stric”, tvrdi inženjer šumarstva i Zoran Šupeta i dodaje:

”Nemamo se kome ni žaliti. Svi odgovaraju drži ga partija, drži ga Dodik. Meni je lično Risto Marić, generalni direktor rekao da ga ne smije smijeniti jer ga drži politika, odnosno Milorad Dodik”.

U Šumsko gazdinstvo ”Zelengora” Kalinovik došli smo na poziv nezadovoljnih radnika, ali smo pokušali saznati i drugu stanu priče. Međutim, iz prostorija gazdinstva smo izbačeni uz opomenu da ne možemo ni ulaziti ni snimati u gazdinstvu, ali ni ispred zgrade Šumskog gazdinstva ”Zelengora”.

BNTV

Related posts

Leave a Comment