AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Koji to ludaci ignorišu upozorenja i poigravaju se sa sudbinom 30000 stanovnika

Još prije dvije godine stručnjaci sa Građevinskog fakulteta u Beogradu i članovi Ekspertskog tima naložili su Upravi HET-a da, zbog cijelog sistema pukotina u različitim blokovima na brani Grančarevo, ograniče nivo vode u akumulaciji Bilećko jezero na maksimalnih 380 metara nadmorske visine, kako se zbog prevelikog pritiska ne bi ugrozila bezbjednost objekta i stanovnika koji žive nizvodno…

 

Jutros sam otišao do Bilećkog jezera kako bi provjerio da li se odgovorni pridržavaju preporuka vrsnog stručnjaka iz ove oblasti, dekana Građevinskog fakulteta u Beogradu, redovnog profesora hidrotehničke konstrukcije i objekata dr Vladana Kuzmanovića, i uvidio da je jezero gotovo puno i sigurno da je trenutna kota akumulacije minimalno na 390 metara nadmorske visine, dakle najmanje 10 metara iznad maksimuma koje je 2017. propisao eminentni stručnjak.

Koji to ludaci ignorišu upozorenja struke i poigravaju se sa sudbinom 30 000 stanovnika koji žive ispod brane Grančarevo? Koliko članovi Uprave HET-a, moraju biti neodgovorni i bahati da ne poštuju preporuke stručnjaka i ugrožavaju bezbjednost brane Grančarevo i građana !?

Zbog čega se prije dvije godine, kada je ustanovljen ozbiljan problem, nije ispraznilo jezero, izvršila detaljna geološka ispitivanja temelja, utvrdio uzrok naglog stvaranja pukotina i sanirao objekat?

Zašto poslanik i izvršni direktor HET-a Ilija Tamindžija uporno ćuti i ne odgovara na ozbiljna pitanja koja su od javnog interesa, prije svega za građane Trebinja?

Nadam se da će neodgovormi članovi Uprave HET-a, koji su pored ogromnih višemilionskih gubitaka sistema odgovorni i za ugrožavanje bezbjednosti i probleme na brani Grančarevo, prekinuti „omertu“ iiodgovoriti na brojna pitanja, a najozbiljnija ću im postaviti narednih dana?

Brana Grančarevo nije igračka sa kojom bi se igrali partijski kadrovici, marionete i kvazi-stručnjaci, kojima je glavni cilj da izmisle i provedu što više unosnih tendera sa dvorskim firmama, dok ih opšti interes i bezbjednost građana puno ne interesuju. Ne želim da širim bilo kakvu paniku i strah među građanima Trebinja, ali analize stručnjaka govore da je problem na brani Grančarevo veoma ozbiljan, i da se hitno, bez ikakvih odlaganja, treba riješiti problem, otkriti uzrok i uraditi adekvatna sanacija, u saradnji sa ozbiljnim međunarodnim timom eksperata iz ove oblasti!

Nebojša Vukanović

Related posts

Leave a Comment