AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Ko su naručioci brutalne likvidacije

Tri mjeseca su prošla otkako je banjalučki biznismen likvidiran u Glamočanima skupa sa svojim pratiocem…

 

Hapšenje Benedija Đukanovića i njegovo smještanje u pritvor sigurno ne znači da je ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića, te ranjavanje Gorana Ilića, riješeno. Ovaj zločin, dakle, neće biti okončan sve dok se ne otkriju naručioci atentata.

​Optužnica

U MUP-u RS-a i nakon tri mjeseca istrage i dalje odgovaraju da je istraga u toku, te da se čekaju rezultati vještačenja.

Izvor blizak istrazi navodi da se određene osobe saslušavaju, te da bi se podizanje optužnice protiv Đukanovića, Emilija Balde i Rodoljuba Gajića, radnika zaštitarske firme Sector Security, moglo očekivati tek za nekoliko mjeseci.

Krunić je, kako je Oslobođenje i ranije pisalo, ubijen 22. aprila oko 22.30 sati u mjestu Glamočani kod Laktaša. Krunić i Pavlović bili su mrtvi na licu mjesta, dok je Ilić sa teškim povredama prevezen u UKC RS-a. U razmjeni vatre tada je ubijen Željko Kovačević, koji je odranije imao podeblji dosje u policiji.

Policija je, zahvaljujući telefonu koji je nađen kod ubijenog Kovačevića, otkrila s kim je bio u vezi na dan napada, nakon čega su krenula hapšenja.

image
Mjesto gdje je obavljena likvidacija

Baldo je ubrzo smješten iza rešetaka, dok se za Đukanovićem, za kojeg se pretpostavlja da je egzekutor Krunića i Pavlovića, tragalo više od mjesec. Predao se u Sarajevu, nakon čega je prebačen u Banju Luku te je smješten u pritvorsku jedinicu.

Tokom ove istrage, pripadnici policije u Unsko-sanskom kantonu su 23. aprila uhapsili braću Nermina i Armina Ćuluma, zbog navodne umiješanosti u Krunićevo ubistvo, ali su oni dan kasnije pušteni na slobodu, baš kao i Goran Milanović iz Laktaša.

Ono što je za sada sigurno jeste da nijedan od osumnjičenih za ubistvo nije imao nikakve poslovne ili bilo kakve druge veze sa Krunićem. Također, Krunić niti jednog od njih nije lično poznavao. Tako bar tvrde izvori bliski istrazi.

​Otkriće

Kovačević i Đukanović bi, nadaju se istražitelji, trebali otkriti naručioce i motiv ubistva. Još je nepoznanica koja je uloga Emilija Balde u ovom slučaju. On je, za razliku od Đukanovića koji je pobjegao, uhvaćen u svojoj kući.

Ono što je sigurno jeste da je Krunićevo ubistvo detaljno planirano i da je on danima praćen. Ubice su bile skrivene pored puta, a potom su, kada je automobil zbog krivine usporio, prišle sa desne strane, gdje je sjedio Krunić, i iz automatske puške ispalile rafal.

Related posts

Leave a Comment