AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Ko je naručio ubistva policajaca

Ubistva policijskih čelnika Markovića, Kneževića, Savića, Cvijetića, Josipovića i Leutara nikada nisu do kraja rasvijetljena…

 

Šta povezuje smrti Željka Markovića, Srđana Kneževića Belog Vuka, Ljubiše Savića Mauzera, Zorana Cvijetića, Milana Josipovića i Joze Leutara? Svi oni su bili pripadnici policije, a ni do danas nisu otkriveni nalogodavci njihovih mučkih likvidacija.

U nadležnim policijskim i tužilačkim organima iz godine u godinu govore da su pomenute istrage u toku, ali da osumnjičenih osoba još nemaju.

Bijeg

Željko Marković, načelnik CJB-a Srpsko Sarajevo, ubijen je 24. septembra 2002. u 2.30 sati u sačekuši u dvorištu porodične kuće na Sokocu. Ubica, sakriven iza kuće, sačekao je da Marković parkira vozilo, a potom je, sa razdaljine od oko pet metara, u njega ispalio rafal, nakon čega je pobjegao u automobilu. Zbog traljavo izvedene istrage, ni 16 godina nakon ovog ubistva nikad niko nije optužen za ovaj zločin.

Igrom slučaja isprepreli su se životi i smrti Srđana Kneževića, zamjenika načelnika CJB-a Srpsko Sarajevo, i Ljubiše Savića, bivšeg načelnika Uprave policije MUP-a RS-a iz Bijeljine. Knežević je ubijen 7. augusta 1998. ispred svoje kuće na Palama (slično kao i Marković), samo dva dana nakon što je priveo Milovana Cicka Bjelicu, tadašnjeg direktora direkcije SDS-a. Privedeni su još i Dragan Bartula i Veljko Borovina, ali su svi, po naredbi iz vrha RS-a, pušteni.

Pričalo se da je jedan od razloga ubistva mogao biti i to što je istraživao ko je 9. jula 1998. naručio ubistvo Mauzera, kojom prilikom su pri postavljanju bombe pod auto poginuli Vladimir Neretljak i Stojan Maksimović.

Nakon Kneževićeve likvidacije, Mauzer je istraživao to ubistvo, uhapsio Srđana Davidovića, Gorana Šiljegovića, Duška Tešića, Branislava Milanovića, Sretka Marjanovića i Željka Jankovića, pripadnike grupe Tron koja je, navodno, bila zadužena za čuvanje Radovana Karadžića. Iako su priznali djelo, IPTF se umiješao u istragu, te su oslobođeni jer su tokom istrage pretučeni?! IPTF je uticao da se Mauzer izbaci iz policije, nakon čega je on na pres-konferenciji rekao da zna da će biti ubijen. Mauzera je potom ubio Đorđe Ždrale koji je zbog toga osuđen na 20 godina robije, no nisu otkriveni naručioci ubistva…

Milana Josipovića, bivšeg komandira policije u Višegradu, neko je ubio 30. marta 2005, u njegovoj pržionici kafe Galeb.

Hici

Razlog je, navodno, bio taj što je bio previše kooperativan pri rasvjetljavanju ratnih zločina na tom području. Nije poznato zašto istraga nije pomjerena s mrtve tačke.

Zvanično, Zoran Cvijetić, prvi načelnik CJB-a u Srpskom Sarajevu, poginuo je 11. januara 1994. u Lukavici, pogođen snajperskim hicima pripadnika Armije RBiH sa brda Mojmilo. Nezvanično, postojali su osnovi sumnje da Cvijetića i nije baš usmrtio snajper s Mojmila, no to nikad nije do kraja istraženo.

 

Oslobodjenje.ba

Related posts

Leave a Comment