AKTUELNOSTI REGION 

Kao što vidite, nismo svi jednaki – policija razdvaja ljude na pravdaše i građane

Nakon što je Srpska pravoslavna crkva poslala dopis MUP-u RS, u kome moli policiju da im omoguće nesmetano obavljanje poslova, policajci čuvaju sva četiri ulaza u dvorište Hrama…

 

Nakon usmene zabrane okupljanja u porti koju su dobili u petak, 07. juna, članovi grupe “Pravda za Davida” okupljaju se na dijelu pješačke zone pored Hrama. Večeras je ekipa eTrafike svjedočila diskriminaciji i ograničavanju kretanja građana Banjaluke.

Policajci su u dvorište Hrama propuštali roditelje sa malom djecom, dok su skoro sve odrasle osobe zaustavljali i ispitivali da li su članovi grupe. Ukoliko zaključe da se radi o “pravdašu”, osobi je zabranjen ulazak.

Nekoliko ljudi je moralo napustiti dvorište Hrama jer ih je policija identifikovala kao članove grupe.

Takođe, policijski službenici nisu dozvolili jednom muškarcu da uđe u portu iako je on objašnjavao da nema nikakve veze sa okupljanjem i da su mu djeca u dvorištu Hrama. Ulazak mu je dopušten tek kada je došao još jedan policajac koji ga je identifikovao.

Okupljanje je počelo u 19:30, a članovi grupe su se zadržali otprilike do 21 čas. Ekipa eTrafike je ostala i dalje ispred Hrama, dok su policajci još uvijek čuvali ulaz. Oko 21:30 su se policajci povukli i ekipa eTrafika je krenula kući, kroz dvorište Hrama. Kada smo bili na prostoru gdje se grupa nekada okupljala, tri policajca su se vratila i zatražila nam lične karte.

“Ako se pitate zašto ste legitimisani, to je zato što smo izdali upozorenje da se ne možete ovdje okupljati, a nakon našeg odlaska vi ste otišli tamo”, kazali su nam policajci, dodajući da su mislili da smo članovi grupe koji se fotografišu u dvorištu Hrama, kako bi zatim širili informaciju kako je okupljanje u porti ipak održano.

Etrafika.net

Related posts

Leave a Comment