AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Javnost još čeka istinu u slučajevima Memić i Dragičević

Slučaj ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića još uvijek opterećuju bh. društvo. Javnost I dalje uz porodice priželjkuje konačno da se istina sazna. Tome svjedoči I nedavno dešavanje iz Suda BiH…

 

Naime, svjedok Sekula Trifković iz Srebrenice bio je svjedok u slučaju Čemerno, a gdje Ifet Feraget brani jednog od osumnjičenih za ratni zločin.

U toku unakrsnog ispitivanja advokat je pitao Sekulu da li ga čuje i razumije.

“Čujem vas, i stalno vas slušam. I molim Boga da uspijete u onome što govorite i radite”, kazao je Sekula, nakon čega mu je Sudsko vijeće skrenulo pažnju da govori samo ono o čemu je pitan.
Publika u sudnici je zaključila da je Feragetu podrška upućena upravo zbog slučaja Memić I Dragičević.

Pravni zastupnik ove dvije porodice Feraget jasno je ukazivao da dokazi govore da se u oba slučaja radi o ubistvu i „nema teorije“ da je u pitanju saobraćajna nesreća, odnosno utapanje u potoku nakon izvršene pljačke. Ti dokazi moraju biti podvrgnuti nezavisnoj, objektivnoj i detaljnoj analizi; u oba slučaja već inicijalna faktografija jasno govori da se radi o ubistvima, a u jasnim stvarima je suludo dokazivati suprotno.

Također, Feraget ukazuje kako je “efikasno pravosuđe je ono kojem građani vjeruju – a naši građani ne vjeruju u ovakvo pravosuđe”.

“Ovo je dovoljna poruka za članove VSTV-a i nadam se da će se uskoro desiti odgovarajuće promjene koje će voditi popravljanju ugleda našeg pravosuđa, naravno, uz odgovarajuće djelovanje međunarodne zajednice. Ovo iz razloga što se na našim prostorima dugo vremena njeguje tradicija „nekažnjenog sabotiranja legitimnih zahtjeva“. To se mora promijeniti, jer riječ pravo svoj korijen vuče od riječi naredba, što znači da „zakon predstavlja naredbu koju svako mora poštivati“, kazao je ranije Feraget.

Patria

Related posts

Leave a Comment