KRIMINAL REGION 

I VJEŠTACI SE PLAŠE RADA I SVJEDOČENJA U SLUČAJU UBISTVA DŽENANA MEMIĆA

O slučaju Dženana Memića, ali i radu pravosuđa uopšte, govorio je u Dnevniku 2 BHRT televizije advokat porodice Memić, Ifet Feraget…

 

Na pitanje o novom suđenju Seferovićima, Feraget je kazao da “Govor istine je uvijek jednostavan”.

“Ja odgovorno tvrdim da je Dženan Memić ubijen, kao i David Dragičević. Suština problema je da ne možete jednostvano dokazati laganje i laži tužilaca”, istakao je Feraget.

Pojasnio je da je zatraženo i novo vještačenje

“Morate znati da je devet vještaka odbilo da svjedoči u slučaju Dženana Memića, po zahtjevu odbrane kolege Karkina. Uvijek sa obrazloženjem da su svi dokazi na našoj strani, ali oni ne bi željeli da se petljaju u taj slučaj. Sada je Vrhovni sud po meni ukinuo tu presudu na jedan apstraktni način. Javnost mora znati da imaju dvije vrste činjenica. Činjenice koje idu na teret optuženog i činjenice koje vam pogoduju. Kako je moguće da dođe do podizanja i potvrđivanja optužnice za saobraćajnu nesreću kad Dženan Memić nema nijednu povredu izazvanu saobraćajnom nesrećom”, smatra Feraget.

Upitan da komentariše današnji istup u javnosti potpredsjednice VSTS-a Ružice Jukić koja optužuje međunarodnu zajednicu za miješanje u rad pravosudnih institucija, Feraget je istakao da misli da su to notorne gluposti.

“Vladavina prava kao ideja je nešto u što svi moramo vjerovati. To podrazumijeva da su svi koji se bave primjenom zakona ograničeni samim pravom, da posjedujemo zakone koji imaju jasna svojstva i da imamo institucionalne garancije. Mi smo na sva tri testa pali. Pojedini moćnici sami sebe stavljaju iznad zakona”, naglasio je Feraget.

Na pitanje o protestima ispred zgrade VSTS-a, Feraget kaže da je uvijek govorio da mu treba sudnica, a ne ulica.

“To može podstaći da rade u skladu sa zakonom. Ovo, kao i vaše emisije, prilozi dnevnici su samo oko javnosti. U svim našim predmetima imamo veliki problem, istrage. Dali smo velika ovlaštenja tužiocima a nemamo njihove garancije”, zaključio je Feraget.

Radiosarajevo.ba

Related posts

Leave a Comment