AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Država bogata a narod siromašan

BiH je bogata zemlja koja ima rude, šume, vode, a narod koji živi u njoj je siromašan, jer je opljačkan, kažu analitičari. Zbog toga sve više građana bježi van granica, glavom bez obzira…

U odnosu na predratno vrijeme, siromaštvo je danas tri puta veće, nezaposlenost u ogromnim razmjerama, a nezadovoljstvo građana na ivici ključanja. Vlast za to ne mari, niti se trudi da stanje popravi.

“Nesreća svih nas je da se ne vodi računa ni o običnim građanima, pa ni o prirodnim bogastvima, jer imamo nenarodnu vlast, koja o građanima vodi računa na dan izbora. Politika je postala interesno zanimanje, politika bez bilo kakve ideologije”, kaže Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

Za napredak naroda najveće bogatstvo je dobra vlast, kaže ekonomista Aleksa Milojević i ističe da je opštepoznato da su najrazvijeniji narodi prirodno – najsiromašniji.

“A loša vlast je u stanju da uništi i najveća prirodna bogatstva i najsposobniji narod i da ga satjera u siromaštvo. Mi smo dokaz da je loša vlast poklopila ovaj narod, da ovoj vlasti smetaju prirodna bogatstva, pa ih prodaju strancima, ne zna šta će sa ovim vrijednim narodom pa ga pušta da ide u inostranstvo”, objašnjava Milojević.

I to je najveća tregedija ovih prostora. Zabrinjavajuće je da je samo u posljednjih pet godina BiH trajno napustilo više od 40.000 porodica. I među onima koji su ostali – mnogi razmišljaju o odlasku.

Diplomirani pravnici, diplomirani ekonomisti, diplomirani inženjeri poljoprivrede u BiH jedino sigurno što imaju je pozicija na listi nezaposlenih. Zbog toga se sveći broj njih odlučuje na prekvalifikaciju, kako bi mogli naći zaposlenje u inostranstvu. Ovdje se ne nadaju ničem boljem.

Narod ne odlazi odavde, nego bježi. Jer, u ovoj zemlji vlada nepotizam, korupcija, strah, neizvjesnost. Dok političari to shvate, doći će vrijeme da za njih neće imati ko glasati.

BN TV

Related posts

Leave a Comment