Došao je kraj Miloradu Dodiku

Otkad je višepartijskog sistema u Republici Srpskoj, nismo vidjeli ovoliko prijetnji i nervoze, ovoliko uvreda i napada kao što ih ovih dana pokazuje i upućuje odlazeća vlast.

 

Doduše, navikao je ovdašnji narod da se predsjednik vladajuće partije i njegovi nosači skuta ponašaju bahato, nekulturno, da blate obraz Republike Srpske na svakom koraku.

Narod je navikao i da troše državni novac kao da je njihov, da helikopterima kupljenim od narodnih para putuju na stranačke tribine i voze pjevaljke u njima.

Navikao je narod i da se predsjednik najveće partije obračunava sa novinarima koji „previše pitaju“, da im zabranjuje da postavljaju pitanja, psuje, javno im prijeti i stavlja mete na leđa.

Da su mu kumovi dokazani pljačkaši države, a najbliži saradnici na crnim listama.

Na sve je to narod navikao.

Ali ima nešto što građani Republike Srpske, sve dosad, nisu doživjeli. Nešto novo. Milorad Dodik je počeo da upućuje otvorene prijetnje svom narodu.

Naime, na predizbornoj tribini SNSD-a održanoj sredinom septembra u banjalučkom naselju Paprikovac, Dodik je izjavio sljedeće:

„Krajem iduće sedmice penzioneri s najnižim penzijama će dobiti po 100 maraka, oni sa srednjim penzijama po 50 KM, a oni s najvišim penzijama po 30 KM jednokratne pomoći. Da se malo pripreme za zimu i da mogu doći na izbore i glasati za nas“.

Kao da to samo po sebi nije dovoljno sramotno, Dodik je, nakon samo nekoliko dana, skandaloznu izjavu ponovio, uz dodatak „ako slučajno ne glasate, mi ćemo mi ćemo novac onda vratiti“, koja je izazvala smijeh okupljenih.

I na predizbornoj tribini u Gacku, predsjednik SNSD-a je zaprijetio okupljenima.

„Nemoj ko slučajno ko je zaposlen u Gacku da glasa za Govedaricu i SDS. Izbacićemo vas s posla! A vas molim koga vi vidite da glasa, samo mi javite, ja ću ga izbaciti, ne treba on… Direktore, nemoj biti tako ozbiljan. Ja ti veoma odgovorno kažem. Neću više da ih gledam“, rekao je Dodik i ponovo dobio usiljen aplauz visokih funkcionera SNSD-a.

Jasno je zašto se Dodik ponaša ovako, zašto je ovoliko nervozan i zašto svakim danom sve više galami u prazno.

Svjestan je da mu narod ne ne vjeruje ni riječ. Shvatio je da ga Republika Srpska ne želi i da 7. oktobra gubi vlast. Zato se, kao i svaki davljenik, panično hvata za ono što mu je preostalo: uvrede, ucjene i prijetnje.

Ali neće upaliti. Jer vidite, postoji jedna stvar koju Srbi nikada nisu podnosili. Istorija potvrđuje da su uvijek oni koji su srpskom narodu prijetili – samo u njemu probudili prkos.

Da se riješimo loših navika, potrebna nam je samo – odluka.

Djeca se odviknu od cuclanja prsta, ljudi prestanu da konzumiraju cigarete i jedu masnu hranu, prestanu da piju alkohol. Tako će biti i sa Miloradom Dodikom, nekada „daškom svježeg vjetra na Balkanu“, kako ga je svojevremeno nazivala njegova prijateljica Medlin Olbrajt, a sada – našom najgorom navikom.

Republika Srpska 7. oktobra konačno okreće novi list i rješava se svojih poroka.

Kao što smo već rekli: potrebna je samo – odluka.

A narod je, čini se, već odlučio.

Nina Bukejlović

Related posts

Leave a Comment