AKTUELNOSTI REGION 

DODIKOVA `LOGIKA` – KAKO JE SVE POČELO

Želite proniknuti u način Dodikovog razmišljanja? Kad pročitate ovu anegdotu sve će vam biti jasno da jasnije biti ne može. No, moramo se vratiti u vrijeme kad stari Bogdo svog Milu šalje na studij u Beograd. Urnebesna priča, a možda je i istinita…

 

Kasnih sedamdesetih prošlog vijeka  naš “predsjednik države i nacije” upiše Fakultet političkih nauka – smijer polit(ik)olog, inače poznat po tome što su na istom bogati seljaci iz unutrašnjosti školovali sinove za buduće političare.

Krenuše prva predavanja, a naš Mile blijedo gleda u profesore. Sa trogodišnjom srednjom mesarskom možete zamisliti njegovo predznanje. Elem, nije Mile glup, nego je samo nedovoljno načitan.

Shvativši problem ode u strudentsku biblioteku da nakupuje knjiga i počne se edukovati kako to i priliči mladom brucošu. Međutim, u biblioteci milion knjiga, pa jadniče pojma nema odakle da krene. Shvativši problem priđe mu bibliotekar i reče:

“Mogu li kako pomoći?”

“Joj, zemljače treba mi knjiga, a pojma nemam šta treba čitati da bih postao pametan.” iskreno će naš Milentije.

“Vidite kolega u svemu šta radite moć rasuđivanja je ključ uspjeha. Prvo morate naučiti kako valja razmišljati, kako logički zaključivati. Zato bih vam u startu preporučio da pročitate knjigu ‘Logika’, jer sve počiva na osnovnoj logici.”.

” Ljudino draga, a šta ti je to logika? Nikad čuo.” i nadalje je iskreno naše bosansko seljače (danas srpsko!).

“Kako da vam najlakše objasnim šta je logika? Evo da vas pitam: imate li vi kod kuće akvarij?” upita bibliotekar.

“Kako neću imati?! Pa moj Bogdo prvi u selu kupio akvarij sa zlatnim ribicama! Samo, ko god kaže da zlatne ribice ispunjavaju želje vjeruj meni da laže. Ja stotinu puta provjerio.”.

“Odlično! Ako imate akvarij logika ukazuje da vi volite ribe. Je li tako?” nastavlja bibliotekar.

“Jašta nego volim. Ja ti satima mogu gledati moje zlatne ribice.”.

“Onda nam logika dalje kaže da vi volite i životinje. Obično ljudi koji vole ribe, vole i životinje.”. 

“Kako bolan neću voliti životinje. Da ti samo dođeš i vidiš šta sve moj Bogdo ima: bikove, krave, svinje… Ma lakše je da ti nabrojim šta nema.” oduševljeno nastavlja Mile.

“Tako, tako. Vidite, nadalje logika ukazuje da vi volite i ljude. Onaj ko voli životine uglavnom voli i ljude. Zar ne?” strpljivo nastavlja bibliotekar.

“Ma ja ti ljudino volim svakog. Znaš kakvi smo mi Bosanci!” izvali Mile. Valja znati da tad još nije bio veliki Srbin, nego se školovao kao budući partijski kadar.

“E pa dragi kolega, ako volite ljude logika nalaže da zaključimo kako volite i žene. Je li tako?”.

“Ih ja ti žene obožavam. Stalno tražim kakvu da omastim brke.” . Do bola je iskren Dodik Junior.

“Znači, mladiću, vi niste homoseksulac. Razumijete šta mislim?”.

“Šta to nisam, ponovi de matere ti!” zbunjeno će bakinačko seljače.

“Polako kolega. Ako volite žene vi niste peder, a to logika vrlo jednostavno utvrđuje.”. Mora jadni bibliotekar sve da mu nacrta.

“Vidi stvarno, e jest ti dobra ta logika. Daj de mi tu knjigu, pa šta košta da košta!” ushićeno će naš prezidente.

Narednih mjeseci mladi brucoš Milorad Dodik nije se odvajao od knjige “Logika”, pa ju je ponio i kad je krenuo kući za praznike. Znate one 29-onovembarske. Normalno, ni po Laktašima nije se odvajao od omiljene knjige.

Jednog dana sretne ga školski drug i budući kum Budo Stanković, te k'o iz topa upita:

“Bolan Mile, kakvu to knjižurinu nosiš?”.

“Nije to bilokakva knjiga, nego logika, moj Budo” odgovara mu ovaj.

“A šta ti je sad logika, reci matere ti?” začuđeno će Budo.

“Vidi, kako da to objasnim šta je logika? Imaš li toi kući akvarij?” krenu Mile kako je upamtio bibliotekarova tumačenja.

“Nemam akvarij, šta će mi te budalaštine?!” ispali Budo.

“Ma marš tamo peredru jedan! Neću više da te vidim pederčino seljačka” odbrusi mu Mile i odjuri ulicom. Godine su trebale Budi da shvati pozadinu i objasni Mili kako nije homić.

Nadam se da vam je nakon ove anegdote mnogo lakše skontati način na koji razmišlja i “logički zaključuje” naš Veliki Vođa.

Bokipedia

Related posts

Leave a Comment