AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

DODIK PRIJAVLJEN ZA RUŠENJE INTEGRITETA REPUBLIKE

Tužilaštvo BiH formiralo predmet Dodik…

Komšić je krivičnu prijavu podnio zbog  izjava Dodika u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS

Tužilaštvo BiH zaprimilo je krivičnu prijavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

„Nakon zaprimanja prijave, formiran je predmet i bit će izvršene provjere“, izjavili su iz Tužilaštva BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako je i najavio, podnio je Tužilaštvu BiH 14. maja krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika .

Komšić je krivičnu prijavu podnio zbog izjava Dodika u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS.

Dodik je tada ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, “jer je to njihov dan”.

Komšić je ranije izjavio da je postupak Dodika direktan udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i stabilnost cijelog regiona. Dodao je da pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo uniforme koje su zakonom propisane.

Iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) danas je također saopćeno – bez potpisa Ruske Federacije – da PIC “nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine te da PIC podržava ulogu koju one imaju kako u Bosni i Hercegovini tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija.” Predsjedništvo BiH je, podsjećaju iz PIC-a, vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu osigurati fukcioniranje Oružanih snaga BiH – što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje, prenosi Patria.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je sinoć predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika da “napokon pročita Ustav BiH kako bi prestao sa političkim manipulacijama i pravnim neistinama”.

Komšić poručuje da nije tačno da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, jer u Ustavu BiH piše da se ona sastoji od entiteta FBiH i RS, odnosno nisu entiteti FBiH i RS stvorili državu Bosnu i Hercegovinu, već upravo suprotno Ustavom BiH je utvrđeno postojanje entiteta o kojima on govori.

Komšić pozvao Dodika da pročita Ustav BiH: BiH se sastoji od dva entiteta

“Njegove priče o tome ko je potpisao anekse Dejtonskog sporazuma, neka objesi mačku o rep, pa neka odgovori zašto delegacija RS-a nije imala nikakvo aktivno učešće u dejtonskim pregovorima, osim kao puki posmatrač. Neka pročita tu alineju Dejtonskog sporazuma gdje jasno piše da sve relevantne dijelove Dejtonskog sporazuma potpisuje nekadašnja SR Jugoslavija uime Republike Srpske, pa nek odgovori javnosti zašto je to tako ili zašto Karadžić, Plavšić ili Krajišnik nisu učestvovali u dejtonskim pregovorima”, naveo je Komšić u izjavi za Fenu.

Pozvao je Dodika da pročita i Zakon o odbrani BiH, odnosno njegov pravni osnov iz Ustava BiH iz člana III5/A u “kojima jasno piše šta je to direktna nadležnost Bosne i Hercegovine, koju on svojim ponašanjem kontinuirano devalvira i zanemaruje”.

Dodikovu priču o obilježjima na uniformama Komšić vidi kao relativizaciju onoga što je ranije rekao, tačnije da poziva da se naredne godine obuku uniforme VRS-a, pa sad to pretvara u neka obilježja, nastojeći pobjeći od odgovornosti.

“Neka Dodiku bude jasno da je Zakon o odbrani BiH jasno rekao koje uniforme mogu nositi Oružane snage BiH, njene vojne snage, odnosno mogu nositi samo uniformu države Bosne i Hercegovine i niti jednu drugu. Njegov poziv za nošenje nekih retrogradnih uniformi ili da će vojnici iz RS-a ići na obuku u Srbiju, direktno je kršenje Zakona o odbrani BiH, kršenje je ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti člana Predsjedništva BiH da okuplja dijelove Oružanih snaga BiH, tako da ćemo veoma rado podnijeti krivičnu prijavu nadležnoj sudskoj instanci, a dok ćemo predstavnicima međunarodne zajednice veoma uporno ukazivati na onoga ko poništava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njegova eventualna obećanja nekim istočnim zemljama. Bez vladavine prava u Bosni i Hercegovini nema ni Evropske unije, što bi Dodiku trebalo biti jasno“, zaključio je Komšić u izjavi za Fenu.

Related posts

Leave a Comment