AKTUELNOSTI REGION 

DODIK NUDI NOVAC DA BI SE GLASALO ZA NJEGA

SNSD Bošnjacima u Zvorniku nudi 70 maraka za glas Miloradu Dodiku…

 

Iako nezakonita, kupovina glasova na izborima u BiH već je postala uobičajena praksa, kojoj u posljednje vrijeme svjedoče i bošnjački povratnici u Zvornik.

Iako predizborna kampanja još nije zvanično počela, bitka za glasove već je u toku. Rat se ne vodi samo uobičajenim zakonom dozvoljenim sredstvima već se nerijetko izlazi i van tih okvira. Takva kampanja, suprotna svim demokratskim standardima, u posljednje vrijeme vodi se u Zvorniku.

Glas za Milorada Dodika u trci za člana Predsjedništva BiH u tom se gradu, prema informacijama Faktora, plaća 70 KM, koliko zvaničnici lokalne organizacije SNSD-a nude Bošnjacima za podršku svom stranačkom šefu.

Informaciju da se glas za Dodika u Zvorniku plaća 70 KM, potvrdilo nam je nekoliko bošnjačkih povratnika u taj grad, ali uz uslov anonimnosti iz straha od odmazde SNSD-a.

Kako tvrde izvori Faktora, u SNSD-u su ove godine odlučili da im bošnjački glasovi trebaju i da će “neodlučne glasače” stimulisati novcem.

U Zvorniku, prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, živi nešto manje od 20.000 Bošnjaka. U SNSD-u su procijenili da im može biti isplativa investicija u plaćanju glasova Bošnjacima.

Trgovina glasovima postala je gotovo uobičajena praksa u BiH. Cijena glasova kreće se od 50 KM pa naviše. Osim što političke stranke i kandidati nude novac, sami glasači nerijetko nude svoj glas u zamjenu za novac putem internet oglasa.

Kupovina glasova nije zakonski dozvoljena i kažnjava se zatvorskom kaznom do tri godine. Međutim, slučajevi kupovine glasova, iako su neki “prodavači” javno govorili o tome, nikada nisu procesuirani, niti su počinioci tog krivičnog djela kažnjeni.

BN/Faktor

Related posts

Leave a Comment