AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

Crna rupa u `pravosuđu` nastala otrovnim djelovanjem Mite Tegeltije progutaće taj `stub` vlasti

Kada krenu istrage protiv Tegeltije (za nadati se da hoće, inače je Pravosuđe BiH presuđeno na Smrt) neohodno je istražiti i slučajeve nezakonitih odluka suda u Zvorniku, koje nisu mogle biti donesene bez njegovog odobrenja…

1.
Otrovnim djelovanjem Milana Tegeltije, predsjednika VSTS “na godišnjem odmoru”, nastala je ogromna Crna Rupa u pravosuđu BiH, čije su dimenzije nesagledive.
2.
Ukoliko Tegeltija čiju je suspenziju, udaljavanje sa mjesta predsjednika VSTS i postupak protiv njega, predložio disciplinski tužilac ne bude udaljen sa te funkcije, Crna Rupa koju je stvorio progutaće Pravosuđe BiH i oba njena entiteta; U suprotnom, postoji mikro nada u njegovo spasenje, ali ona podrazumijeva čišćenje svih Tegeltijinih poslovnih prijatelja i jarana – od Miodraga Bajića do Muhameda Ajanovića, koji i nije dio pravosudnog aparata, ali ima ogroman uticaj na imenovanja.
3.
Razlog je više nego bizaran – Ajanović “sređuje” Tegeltiji i familiji besplatno zube i još ponešto, o čemu će biti više riječi u nastavcima sage o jednom od najvećih zala što je u postdejtonskoj eri zadesilo sve građane BiH.
4.
Tegeltija je, između ostalog, smrtonosne udarce zadao Pravosuđu BiH i oba njena entiteta, učestvujući u opstrukciji istraga Ubistva Davida Dragičevića (otet i ubijen u periodu od 18.-24. marta 2018.) i Dženana Memića (podlegao teškim povredama 15.02.2018.), tako što je opstrukciju ohrabrivao i nagrađivao.
5.
Dalida Burzić, bivša prva kantonalna tužiteljka iz Sarajeva, je za nerješavanje slučaja Ubistva Dženana Memića nagrađena sudijskom togom u Sudu BiH, dok je Daliboru Vreći, postupajućem tužiocu u slučaju likvidacije Davida Dragičevića, obećana pozicija u Republičkom tužilaštvu RS (RJT), ukoliko spriječi rješavanje ubistva Davida Dragičevića.
6.
Zbog toga je čak poništen konkurs za to mjesto, kako bi se obezbijedilo da ga dobije Vrećo nakon što obavi svoj užasni zadatak skrivanja Naručilaca Ubistva, Ubica i njihovih saradnika.
Vrećo, koji je lažirao optuženog u slučaju “Naerac” (dovodeći NN lice umjesto optuženog Naerca, osobe iz dubokog podzemlja), o čemu sam, takođe, pisao i dajje je u pravosuđu, a ne u zatvoru, samo zahvaljujući Tegeltiji i Bajiću.
7.
Koliko su to individue beskrupulozne, ogavne i neljudi svjedoči i podatak da je Burzićeva imenovana na poziciju sudije Suda BiH 14.02.2019., samo dan pred godišnjicu smrti Dženana; Poruka Tegeltije i Burzićeve je bila jasna – Ne možete nam ništa, nastavljamo da palimo, žarimo, štitimo ubice, zločince, kriminalce…
8.
Glavne Tegeltijine poluge, sem narečenog Ajanovića, su Miodrag Bajić, zamjenik RJT, Mahmut Švraka, Republički tužilac RS i Želimir Lepir, glavni okružni tužilac, koji je ucijenjen, jer je od Mehe Adrovića, svojevremeno, uzeo 50.000 KM i stan u Beogradu, kako bi mu presudio oslobađajuću presudu za pljačku. Što se i dogodilo u vrijeme kada je Lepir bio sudija, o čemu sam u nekoliko navrata pisao.
9.
Samo zbog navedenog Tegeltija bi morao da završi iza rešetaka, presuđen na višedecenijsku robiju.
10.
“Poktivanje”, serijal najnovijih Tegeltijinih “potkovica”, koji je objavio portal “Žurnal”, tek je dio bezbrojnih Potkivanja Milana Tegeltije, koji je VSTS doživljavao kao privatnu manufakturu koja zarađuje milione.
11.
Kada krenu istrage protiv Tegeltije (za nadati se da hoće, inače je Pravosuđe BiH presuđeno na Smrt) neohodno je istražiti i slučajeve nezakonitih odluka suda u Zvorniku, koje nisu mogle biti donesene bez njegovog odobrenja; Iz prostog razloga što nemaju nikakve veze sa zakonima, već potpunim bezakonjem, što je Tegeltijin specijalitet.
12.
Tegeltija je, u ime i za račun svojih Potkivača (a ponajviše za sopstveni konto), imao namjeru (još uvijek je ima i dok je na “godišnjem odmoru”) da otme cijelu firmu – “Aluminu”.
13.
Da podsjetim, Tegeltijin “Pandža”, u ovom slučaju, sudija Jelena Todorović donosi Rješenje kojim se firmi “Pavgord” omogućava naplata nepostojećeg duga od 122 miliona KM iz stečajne mase FG “Birač”.
Kriminalnim rješenjem od 19. aprila, Todorovićeva je poništila sve osnovne postulate stečajnog postupka i dokazala da Republiku Srpsku vodi Skup Klanova.
Sudinica je, pomenutim Rješenjem, obesmislila stečaj, te omogućila da se izvršni postupak vodi protiv stečajne mase FG “Birač” i to u korist firme “Pavgord” koja uopšte nije povjerilac u stečaju. 
Opšte je poznato da se izvršni postupak ne može voditi protiv stečajne mase, jer se upravo zbog toga i otvara stečaj kako bi se omogućio ravnomjerna naplata povjerilaca. Sa druge strane, firma “Pavgord” uopšte nije povjerilac u stečaju u pogledu ovih potraživanja. 
Zaključak je jednostavan: Todorovićeva je fantomskim rješenjem od 19.04. ukinula institut stečaja u Republici Srpskoj, odnosno odobrila je nemoguću stvar, tako što je dala mogućnost naplate nekom kome ništa ne pripada. Višestruka negacija… 
Todorovićeva ništa od navedenog nije mogla učiniti bez znanja i naređenja Milana Tegeltije; U to nema nikakve sumnje.
14.
Šta je mogla još Jelena Todorović da uradi da bi bila krivično gonjenja…?! Pored ovakvih pravosudnih institucija, čak i da je i fizički likvidirala čovjeka, bilo bi joj oprošteno… što je već postala ustaljena praksa, čiji su rodonačelnici Tegeltija, Burzićeva, bajić, Lepir, Vrećo…
15.
Tegeltija, itekako Potkovan i u ovom slučaju, bio je zadužen za dvije stvari – da Todorovićevoj naloži donošenje nezakonitog Rješenja i zaštiti je od bilo kakve kazne. Kao i njenu šeficu Slavicu Tadić. 
16.
Ostalo je sve bila stvar tehnike.
17.
Ulogu ravnu po zlu njegovoj imaju i Miodrag Bajić, zamjenik Republičkog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala koje je nadležno za izvršenje krivičnih dijela od strane sudija; Bajić godinama ne reaguje na pljačku FG “Birač” u vrijeme vladavine Vladimira Romanova (iako posjeduje sve dokaze); Bajić već godinama ne reaguje na bezakonje Todorovićeve, a desna ruka u tom poslu mu je tužiteljka Svetlanka Bijelić.
18.
Bajić je direktan saučesni i u ovom zločinu.
19.
Od odgovornosti ne treba izdvojiti ni Upravu za organizovani i teški kriminalitet, Ministarstva unutrašnjih poslova koji do danas nisu ništa uradili da sankcionišu bezakonje zvorničke sudinice (posjedujem provjerene informacije da već nekoliko godina u ladici drže zadokumentovanu krivičnu prijavu protiv Todorovićeve)!!!
20.
Desila se još jedna bitna činjenica tog 19. aprila 2019. godine – taj dan je “Batagon”, “investitor” iz “snova i mašte”, dao nalog za uplatu 43 miliona KM prema institucijama RS, od kojih je navodno kupio njihova potraživanja od FG “Birač”; Kvaka je u sledećem – kupovinom tih istih potraživanja nije preuzimao upravljačku strukturu u toj firmi, koja je u stečaju i od koje jedino vrijedi “Alumina”.
21.
Kada je Todorovićeva donijela nezakonito Rješenje, “Batagon” je povukao uplatu, što je mogao učiniti, jer je bila sa “odloženim dejstvom” od sedam dana. takozvana “Aspirin uplata”!!!
22.
Slučajno? Samo za naivne koji još uvijek vjeruju u “hladne obloge” i “aspirine” što se dijele iz Režima.
23.
Ima za “Batagon”, (“naivce” iz Švice) vezan još jedan bitan detalj – svojim ultraproRS ugovorom, koji su potpisali, obavezali su se da će vratiti novac koji je “Energolinija” na kriminalan način uzela kao kredit od IRB-a; Kada se ovaj dio ugovora prevede na naše jeike, on znači da su se “Naivci” i u Švici i na svim drugim mjestima obavezali da će tim aktom spasiti glavne protagniste nečuvene pljačke iz maja 2012. godine među kojima su, između ostalih, Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija i Aleksandar Džombić, bivši premijer.
24.
Prije nego završim ovaj dio teksta (u nastavku je Dosje “Energolinija”) da naglasim – “Naivci” nisu baš toliki naivci – pare koje su opljačkane preko “Energolinije” vratili bi iz dobiti “Alumine”. Jednostavno da jednostanije ne može biti, ali “Batagon” je u cijeloj priči bio tek “Topli zec” za odvlačenje pažnje sa stvarnih namjera otrovnih tegeltija ovih prostora, čiji je cilj bio (i ostao) da se “Alumine” dočepa firma “Pavgord” preko kriminalnih zaloga. O čemu postoje svi dokazi kako u RJT, tako i u Tužilaštvu BiH. Ali, “dr“ MT je sve to držao pod kontrolom i u pozemlju, odakle je i izgmizao!

Slobodan Vasković

Related posts

Leave a Comment