AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

ČITAV SVIJET VIDI KRIMINAL OVDAŠNJIH POLITIČARA A TUŽILAŠTVA I POLICIJA NE VIDE

Ambasada SAD o korupciji Špirića…

 

Povodom uvođenja sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potpredsjedniku SNSD-a i poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, iz Ambasade SAD-a u Sarajevu navode da postoje dokazi da je Špirić ostvario korist od korupcije te da je ometao javne procese.

U odgovoru iz Ambasade diplomatski stoji da “državni sekretar SAD Majkl Pompeo i Ministarstvo inostranih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.

”Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD. Govoreći uopšteno, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i bezbjednosti, omogućava postojanje organizovanog kriminala, te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utiče na nacionalne bezbjednosne, ekonomske i spoljnopolitičke interese kako SAD tako i partnerskih zemalja”, stoji u odgovoru Ambasade SAD u BiH.

Dodaju i da s obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, smatraju važnim da vlasti i javnost BiH “budu upoznati sa time koliko ozbiljno SAD shvataju problem javne korupcije i uključenost Špirića u koruptivne aktivnosti”.

”Vlada SAD i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprečavaju korupciju i pružaju podršku jakim i nezavisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije”, navode u Ambasadi SAD.

BN

Related posts

Leave a Comment