AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

ČIJE SU NAREDBE I ZAŠTO IZVRŠAVALI SPECIJALCI KADA SU OPLJAČKALI VOZILO S NOVCEM IZ BANKE NA AUTO PUTU

Svjedok kažnjen zbog šutnje u sudu…

Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, svjedok Republičkog tužilaštva, ponovo nije htio da priča tokom suđenja optuženim pripadnicima Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

On je u banjalučkom Okružnom sudu kažnjen sa 3.000 maraka jer nije odgovarao na pitanja tužioca Živane Bajić, prethodno rekavši da se boji za svoj život i da ostaje pri onome što je ranije kazao. I na suđenju krajem novembra prošle godine je odbio da odgovara na pitanja.

U ovom postupku sudi se bivšim specijalcima Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i Vladanu Maliću te civilu Olegu Bandi, koji se terete za pljačku transporta novca “UniCredit banke” na auto-putu Banjaluka – Gradiška.

Četvorka je dva puta osuđivana u Okružnom sudu Banjaluka zbog pljačke novca iz kombija agencije “Sector Security”, a obje presude ukinuo je Vrhovni sud Republike Srpske.

Posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora, a nakon ukidanja Vrhovni sud je slučaj vratio na novo suđenje novom vijeću.

Nakon što je kažnjen, tužilac je pročitala njegovu izjavu koju je dao tokom istrage.

Tada je Janjuz priznao da je znao za pomenutu pljačku i da su to uradili optuženi, koji su kod njega sakrili zeleni audi, u kojem je bilo i oružje, te da je od Paraša za to dobio 5.000 evra.

Svjedok nije odgovarao kada ga je tužilac upitala da li je potpisao tu izjavu, a nije odgovorio ni sudiji Snježani Kudrić, koja ga je upozorila da za to može biti kažnjen i otvoreno upitala zašto ćuti, te da kaže koga se boji. Nakon toga mu je izrekla kaznu.

Branilac Jasminka Jovišević istakla je da je Janjuz u isto vrijeme bio i osumnjičeni i svjedok, a nije imao imunitet kada je dao izjavu. Janjuz je s Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice za učešće u ovoj pljački i u prvostepenom postupku svjedočio je protiv optuženih. Osuđen je na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, što je i odslužio.

Radnici agencije “Sector Security” koji su bili u transportu opljačkanog novca – Uroš Tolimir, Milorad Milutinović i Darko Stupar – danas su posvjedočili da je prije pljačke pukla guma na vozilu kojim su transportovali novac. Takođe, nisu mogli tačno reći šta je bilo s koferima u kojima je bio ukradeni novac.

Zbog toga je njihovim iskazima prigovorila advokat Jovišević.

“Na transportu novca i obezbjeđenju ‘UniCredit banke’ su radili ljudi koji nisu obučeni. Riječ je o konobarima, auto-mehaničarima, koji su za sedam dana završili obuku. Pitanje je da li bi mogli pratiti sebe, a kamoli novac”, dodala je Jovišević.

Naglasila je da ti radnici koji su svjedočili ne znaju ili neće da kažu kako izgleda “blinda” i šta je s koferima iz kojih je, prema optužnici, uzet novac.

Detektor.ba

Related posts

Leave a Comment