AKTUELNOSTI KRIMINAL REGION 

BORBA ZA PRAVDU I ISTINU SE NASTAVLJA

Pravni zastupnik porodice Dragičević, Ifet Feraget kaže da ekshumacija leša pokojnog Davida Dragičevića neće zaustaviti pravnu borbu i da taj slučaj mora biti doveden do kraja.

 

On je za Gerilu komentarisao dokle se došlo sa istragom o ubistvu Davida Dragičevića.

“Pravna sredstva koja stoje na raspolaganju oštećenom u smislu aktiviranja adekvatne tužilačke istrage koja je i ustavna i zakonska obaveza tužilaštva su minimalna. Ja ću se uskoro po prvi put obratiti Ustavnom sudu, ne direktno vezano za glavnu stvar, nego za istrage koje su vođene protiv Željka Karana koja je obustavljena i za naredbu o neprovođenju istrage protiv Darka Ilića i Dubravka Kremenovića. To su prve dvije odluke koje je oštećeni dobio od tužilaštva i koje na neki način otvaraju vrata za uključivanje Ustavnog suda”, izjavio je Feraget.

Prema njegovim riječima, situacija je više nego jasna i Feraget navodi da tu postoji produženo krivično djelo tužilaca koji rade na ovom predmetu, jer se radi o očiglednim opstrukcijama i zloupotrebama službenog položaja samo sa jednim ciljem, a to je zataškivanje ubistva Davida Dragičevića.

“Ja cijelo vrijeme govorim o adekvatnoj istrazi, a to je istraga koja se vodi u skladu sa okolnostima koje imamo. Moramo provesti istragu da vidimo ko je to glumio Davida Dragičevića u ulici Velibora Janjetovića Janje i zašto. Znači li to da je David već bio ubijen ili ne? Kako je moguće da izvještaj mrtvozornika koji potvrđuje da je smrt nastupila 23. marta nestane, a da u tom pravcu nije pokrenuta istraga, nego se i to na neki način maskira istragama protiv policajaca za nestanak gaćica i tako dalje”, govori Feraget i dodaje: “Suma sumarum, istraga ubistva Davida Dragičevića mora biti integralna.

Ovo parcijalno istraživanje je samo kupovanje vremena, to imamo i u slučaju Dženana Memića gdje su vodili devet odvojenih istraga zbog iste stvari. Dakle, generalni problem, a što će se morati riješiti nekada i zakonskim izmjenama jeste odgovornost tužilaca. Ogromna ovlaštenja i njihova odgovornost. U situaciji kada imate dokaze ko bi mogao biti ubica Davida Dragičevića, a ne provodite istragu u tom pravcu onda kao tužilac zataškavate to ubistvo”.

Feraget je ponovio da će se obratiti Ustavnom sudu u dogledno vrijeme.

“Ustavni sud će biti uključen i u priču oko glavne stvari. Tu još nemamo odluku tužilaštva, istraga je u toku, ma šta to znači, iako bi te četiri riječi trebale da znače da se vodi adekvatna istraga međutim čitav niz pitanja je ostao bez odgovora. I otkud lice gore koje glumi Davida Dragičevića i kako su se predmeti našli u džepovima Davida Dragičevića koje mrtvozornik nije našao, šta je sa laptopom koji je nađen na mjestu gdje ni teoretski nije mogao biti nađen, šta je sa vještačenjima koja još uvijek nisu provedena, šta je sa kontaktima policajaca sa privatnim licima koja ne rade u MUP-u RS, šta je sa neizuzetim video nadzorima i tako dalje”, pita Feraget.

Pravni zastupnik porodice Dragičević kaže da ekshumacija leša pokojnog Davida Dragičevića neće zaustaviti pravnu borbu i da taj slučaj mora biti doveden do kraja, jer kako kaže, svi znamo gdje živimo u kakvoj državi.

“Ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da se to riješi, naravno pod uslovom da institucije sistema pruže one garancije koje su propisane zakonom i ustavom. Nadamo se da će to biti tako, samo nije logično očekivati od tužilaca koji su do sada radili na tom slučaju da riješe taj slučaj. Jer pravilo glasi “Nemo actor in causa sua”- dakle tužioci sad na neki način sami sebe istražuju jer se postavlja pitanje zašto istraga nije otvorena odmah, zašto nije okončana u kratkom roku i tako dalje”, napominje Feraget.

On je zaključio da ima milion stvari koje su bitne ali da se još uvijek vodi neadekvatna istraga, pritisak javnosti je velik, pritisak međunarodne zajednice takođe postoji ali napominje i da sve to skupa pokazuje koliki je uticaj korupcije na rad pravosuđa.

Gerila.info

Related posts

Leave a Comment