AKTUELNOSTI REGION 

Bivši specijalci izlaze iz pritvora

Bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS i civil saučesnik, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog oružane pljačke 616. 000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška u narednom periodu biće pušteni iz pritvora, saznaje Srpskainfo.

 

Naime, na sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH održanoj 5. jula prihvaćene su apelacije optuženih i advokata i osporeno je posljednje rješenje Vrhovnog suda RS na osnovu kojeg je optuženima produžen pritvor.

Bivši specijalci Vladan Malić (36) i Goran Paraš (31) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (33) iz Kotor Varoša u ponovljenom postupku osuđeni su nepravosnažno na po deset i po godina zatvora, dok je jedini civil među njima Oleg Banda (34) iz Banjaluke, osuđen na osam i po godina zatvora.
Nakon ukidanja prvostepene presude, Okružni sud Banjaluka je u ponovljenom postupku još jednom osudio optužene “skinuvši” im po pola godine od ranije izrečenih presuda koje je ukinuo Vrhovni sud RS.
Obzirom da je nova prvostepena presuda donesena u martu 2018. drugostepeno vijeće, odnosno Vrhovni sud RS prije septembra ove godine neće predmet ni uzimati u rad, pa je jedini osnov po kojem se optuženi nalaze iza rešetaka, odluka suda o produženju pritvora.
U skladu s tim, optuženi još uvijek nisu upućeni na izdržavanje kazne, te se nalaze u pritvoru, koji im je određen zbog bojazni da bi puštanje na slobodu dovelo do narušavanja reda i mira.
Međutim, Ustavni sud BiH na sjednici održanoj prošle sedmice odlučio je da je ovakvim rješenjem i razlozima za produženje pritvora, Vrhovni sud RS prekršio prava optuženih.
– Ustavni sud zaključuje da postoji kršenje prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanata ( Malića i ostalih) na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima usljed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda – navodi se u odluci Velikog vijeća Ustavnog suda BiH.
Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, a posebno prema onoj posljednjoj u slučaju bivših inspektora CJB Banjaluka kojima je na gotovo identičan način ukinuta osuđujuća presuda, te su pušteni na slobodu, Vrhovni sud RS u narednom periodu treba donijeti odluku o puštanju iz pritvora Malića i ostalih nepravosnažno osuđenih specijalaca, te Olega Bande.
– Vrhovni sud još nije dobio ovu odluku Ustavnog suda BiH, a kada je dobije biće održana sjednica na kojoj će biti odlučeno o daljim koracima – izjavila je portparol Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.
Advokati čekaju rješenje
Advokat Aleksandra Metlić izjavila je da bi rješenje Ustavnog suda BiH advokatima trebalo biti uručeno u narednim danima.
Mektić nije željela detaljnije komentarisati odluku suda dok ne dobije kompletno rješenje, ali prema mišljenju njenih kolega stvar je i više nego jasna – specijalcima bi trebao biti ukinut pritvor.
SrpskaInfo
 

IZ KOMENTARA :

STVARNO SU UGROŽENI. TREBA IH USTAVNI SUD VRATITI NA POSAO I NARAVNO VRATITI NOVAC KOJI SU OPLJAČKALI DA IMAJU OD ČEGA PRISTOJNO DA ŽIVE.
BICE PUSTENI DA ZAPLASE NAROD PRED IZBORE….PAMETNOM DOVOLJNO
Ovaj Oleg Banda je rodjeni brat od zene Djordja Radjena.
Ooo zemljo otvori se!!! pustaju ih ,trebaju im specijalci da pucaju na trgu na ljude cini mi se… Sad ce morati odraditi uslugu… i koju poruku salju narodu ? Otmi, opljackaj, ubij i nikom nista… ne vidjeh da je rtrs objavio vjest…. ovo nije drzava, ovde nema zakona…
Ostao Lukač bez svojih pasa pa ih oslobađa da rade prljave poslove, saće početi zastrašivanje građana pred izbore, svi koji su protiv sistema biće proganjani od strane ovih specijalaca koje je mup obučio!
Takvi ljudi su Lukacu bas potrebni. Od sada moze da sa njima manipulise kako hoce inace ce opet u zatvor. Na ovome se temelje “institucije” o kojim neprekidno govore i iza kojih se kriju Lukac, Dodik i Cvijanovic…, da ne spominjem tuzilastvo i ostale “institucije” RS…..
Ne bih se iznenadio da su pustili ove likove da bi uplasili i Davora, kao i opoziciju. Ovakvi kriminalci ovako rano iz zatvora mogu izaci samo ako pristanu da rade prljave rabote za policiju koja zadnjih nekoliko godina lici na UDBA-u.

Related posts

Leave a Comment