19/09/2024

Kristijan Šmit je bio u posjeti Banjaluci, tokom koje se susreo sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom Republike Srpske…

Reagujući na tu Šmitovu posjetu, Milorad Dodik je istog dana rekao da je: “Jadno i bijedno što je Kristijan Šmit danas došao u Banjaluku iznenadno i da ga niko ne vidi”.
Govoreći ovo Dodik kao da je zaboravio šta je samo koji dan prije toga izgovorio, rekavši da je zbog preuranjene kampanje SNSD platio sto hiljada konvertibilnih maraka kazni i da su to drakonske kazne CIK-a BiH.
Međutim, nisu to kazne CIK-a niti je CIK propisao pojam “preuranjena izborna kampanja”, već je to nedavno učinio Kristijan Šmit, nametnuvši to u Izborni zakon BiH.
Stoga se sasvim opravdano postavlja pitanje zašto Milorad Dodik i njegov SNSD plaćaju tolike hiljade maraka kazni za nešto što nije usvojila Parlamentarna skupština BiH, već je nametnuo Kristijan Šmit, za čiju posjetu a time i za Šmita, Dodik kaže da su jadni i bijedni.

Plaćati kazne za nešto što nije propisala tvoja država, već je nametnuo stranac pojedinac, to jest ponašati se onako kako propisuje taj pojedinac, nije ništa drugo do davanje podrške propisu tog pojedinca a sve to je i njegovo praktično legitimisanje kao visokog predstavnika.
Zato je takvo Dodikovo ponašanje jad i bijeda. Jer, šta je drugo do ljudski jad i bijeda primjenjivati Šmitov zakon u praksi, na jednoj strani a na drugoj strani prodavati maglu narodu pričom o “turisti Šmitu”.
Kao što je jad i bijeda kada Dodik ne reče ni riječi a kamoli da je jad i bijeda, to što je Ustavni sud Republike Srpske u novembru prošle godine jednoglasno odlučio (u predmetu broj U-77/23) da neće da ocjenjuje ustavnost odluka Kristijana Šmita, kojima je Šmit a ne nadležni ustavni sud, poništio dva zakona koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.
O tome Dodik sve do danas nije rekao ni riječ, iako je takvo ponašanje jednog ustavnog suda teški jad i bijeda.

Isto tako, Dodik ne izgovori ni riječ a kamoli da kaže da je jad i bijeda to što je Zlatko Knežević, u to vrijeme (23.3.2023. godine ) sudija iz Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH, u predmetu tog suda broj U-27/22 glasao za odluku kojom je odlučeno da je Kristijan Šmit visoki predstavnik, da u tom svojstvu može nametati ustavne amandmane i zakone, te da su, kako piše u toj odluci za koju je glasao i Zlatko Knežević u skladu sa Ustavom BiH amandmani koje je u oktobru 2022. godine Šmit nametnuo na Ustav Federacije BiH, kao i da su u skladu sa Ustavom BiH i izmjene i dopune koje je u isto vrijeme Šmit nametnuo u Izbornom zakonu BiH.
Ni o tome Dodik ne progovori ni riječi, iako je i to jad i bijeda.
Kada se podvuče crta ispod svega rečenog, očigledno je da Dodik svim tim, pa i najnovijom izjavom o posjeti Šmita Banjaluci, po ko zna koji put samo dokazuje koliko mu je kvarna, jadna i bijedna politika koju vodi.
Tako neiskrena i nezdrava, ona, uzimajući u obzir i neustavno ponašanje poput onog od strane ustavnih sudija, neće donijeti niti može donijeti ikakvog dobra Republici Srpskoj. Naprotiv.

Dr. Milan Blagojević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PRAVDA - ISTINA