21/10/2024

Bio je i taj 1. maj, koji danas može da se posmatra najviše kao dan pomena radničkim pravima…

 

Neko je zapalio preko granice, neko javni novac a neko dokumentaciju IRB-a.

Direktor je rekao da ne brigamo, sve je na serveru.

Ono što nije pomenuo je da sa njima ovakvima, ni serveri nisu bezbedni.

U senci rata u Ukrajini, natezanja kako će se plaćati gas i sveopšteg poskupljenja, da ne kažemo otvorene pljačke, nas su zamarali izbornim zakonom.

HDZ je nameran da pripomogne da se situacija u BiH smiri a sve nedoumice izbegnu. Stoga je predložio da se u zakon stavi opis hrvatskog člana Predsedništva.

“Mora da bude markantan (to nam je povjesno u genima), da je nekada vodio Soko u Mostaru, da je preko dve decenije na nekoj funkciji i da mu ime počinje sa D, a završava sa ragan. Obavezno mora da se preziva na Č”.

Oberučke je to prihvaćeno i sa ove naše, takoreći bolje strane, pa je Baja rekao da se mora sprečiti da mu neki tipovi podmetnu Hrvata koga on lično ne miriše.

U istu tikvu je iz Zagreba dunuo Milanović koji je rekao da će sprečiti Švedsku i Finsku da uđu u NATO sve dok ne stave u zakon opis poželjnog člana Predsedništva.

Onda je Plenković rekao Milanoviću da im, ako je frajer, on spreči ulazak a ovaj da su izdajice svi koji ne misle o ušima Hrvatske, kako je Hercegovinu (de)klasirao.

I dok se tako na više adresa polemisalo o članu Predsedništva u BiH su banuli gosti u vidu američkih senatora.

Posle je jedan od njih pričao po komšiluku (čitaj: društvenim mrežama) da su se ukućani svađali toliko da im je bilo neprijatno.

“Slatki moji, vilica mi je pala kad sam čuo kako se časte. To ni pas sa maslom ne bi progutao. I voda nam je presela, jedva smo čekali da izađemo”.

“Šta on priča, nije bilo uvreda. Samo sam ja zagalamio i opsovao im sve po redu, kako običaj nalaže. Sve što je on rekao je laž. Nismo se svađali više. Mi to uvek ovako, a njemu ako se ne sviđa, može slobodno da ide. Ja bez takvih mogu. Da sam ja došao kod njega u goste ne bih sigurno išao okolo i pričao. I to mi je neki senator”, rekao je Baja i zapalio za Srbiju da proba rakete koje su kupili od Kineza po bagatelnoj ceni, toliko maoj da ih je prosto sramota da kažu kolikoj.

Premijer je leteo od Trebinja do Višegrada a obišao je i Ljubinje i pregledao štete od zemljotresa. Rekao je da su plate do sada bežale inflaciji, ali da ona počinje da ih sustiže i grize, pa će dopingovati plate. Stoga je nameran da spremi set mera da nokautira inflaciju.

Predsednica je rekla da će i ona u Ljubinje, samo malo sutra. Prvo je morala u Laktaše da je odlikuju povodom slave grada. Spram sveca i tropar, spram grada i laureat.

Gore su prošli banjalučani koji su svoje priznanje, ključeve i divljenje morali dati izvesnom Marinku koji je u širu javnost uleteo na krilima mizoginije i psovki. Najbolji čovek Banjaluke je lik koji smatra da je prokletstvo imati 5 ćerki, a kao direktor fabrike u kojoj rade mahom žene se žalio da se prenemažu, mnogo odlaze na porodiljsko i da se nosi mišlju da im daje anti-bebi pilule. “Ovako, čim prokrvare idu na bolovanje. Inače je posao toliko lak da ga i deca mogu obavljati”, ocenio je Marinko koji bi mogao komotno da bude i Ćutuk, mada nije iz Mostara.

Bio je i 1. maj, koji danas može da se posmatra najviše kao dan pomena radničkim pravima. Ona se, naime, smatraju luksuzom, a poneko ih doživljava i vrstom razmaženosti. Jerbo je, poslodavci tvrde, prenemaganje zaposlenih sveprisutno. Zamislite, ti radnici bi da imaju i svoje slobodno vreme, porodicu, pa i da negde otputuju. Kakav svet, da ne poveruješ. Umesto da rade ceo dan i gospodaru budu na raspolaganju.

U moru informacija kojima smo bombardovani, ona koja istinski određuje budućnost je da RS već dve decenije ima negativan priraštaj. Prošle godine je rođeno 9 hiljada a umrlo 19 hiljada. Uz one koji su otišli, jasno je da je i bez Marinkove intervencije sve manje beba.

Ali, gde nema beba ima matorih babica. Jedna takva u liku Nikole Špirića se oglasila i prošle nedelje.

“Eureka! Imam recept za budućnost! Moramo razgovarati o problemima ovde, ne u inostranstvu. Mada, ako ćete u Beču, imam gajbu za izdavanje!”, ponudio je Nikola sve varijante. Iza sebe nema ni jedan uspešan porođaj ali ne odustaje. Logično. Od toga živi. To što štetu nanosi, koga briga.

Tako nas je maj zatekao obeshrabrene i zabrinute. Ako on ne donese sunce i lepotu, od ovih na zemlji, koji bi kao trebali da nas vode, slaba je vajda. Teško ćemo na zelenu granu, ma koliko maj bio lep.

Milanka Kovačević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PRAVDA - ISTINA